En felaktig bild av världen

Kollage för krönika FRII

Den enorma okunskap som finns om hur människor lever kan knappast skyllas på internet och tv-kanaler, det menar vår krönikör Anna Rosling Rönnlund från Gapminder.

”Vilka bilder dyker upp på skärmen om du googlar “toilet”? Eller “kitchen”?

Skärmavbild vid googling av orden toalett och kök

Den vitblanka produktreklam som fyller skärmen är inte direkt representativ för genomsnittstoaletten i världen, eller genomsnittsköket. Den är inte ens representativ för den minoritet av världens befolkning som lever med rinnande vatten och elektricitet. Hela sammanhanget – toalettpappret och diskmedelsflaskorna – saknas. Bilderna är alldeles för kliniska och det är alldeles för rent. Vad vi ser när vi googlar är drömmen om det perfekta livet, inte verkligheten.

Internet kan ge en ganska skev och missvisande bild av verkligheten. Men den enorma okunskap som finns om hur människor lever kan knappast skyllas på internet. På tv-nyheterna ser vi mest katastrofer: vi ser människor som fallit offer för sjukdomar, naturkatastrofer och grymma krig. I frivilligorganisationernas annonser och informationsmaterial används ofta ett bildspråk som ska väcka starka känslor av medlidande för att via hjärtat öppna givares plånböcker. Parallellt bombarderas vi med reklam för resor till fantastiska vita sandstränder med turkosblått vatten och vajande palmer. I skolan används ofta föråldrade skolböcker som lär ut hur världen såg ut för decennier sedan. En mix av hemska nyheter, välregisserade turistupplevelser och daterade skolböcker skapar vår bild av världen.

Vi ser ut över en värld som tycks vara antingen paradisiskt oförstörd eller ett gytter av sjukdomar, fattigdom och svält. Hur kan vi pussla ihop dessa fragment till en begriplig helhet? Jag tror inte att det är möjligt i dag. Den viktigaste biten i pusslet saknas nämligen. Vardagsverkligheten för majoriteten av jordens befolkning. Hur ser livet ut för vanliga familjer bortom turiststråken?

Jag leder ett projekt som försöker komma tillrätta med bilden av omvärlden. Projektet heter Dollar Street. Med hjälp av professionella fotografer samlar vi in och ordnar bilder av hem från hela världen systematiskt efter inkomst. I varje hem dokumenteras ett hundratal vardagsföremål: belysning, kokkärl, tandborste etc. Alla föremål ordnas efter inkomst, och ger sammantaget en bild av levnadsstandarden på olika inkomstnivåer. Vad innebär det egentligen att leva på 2 dollar om dagen? Eller 20 dollar?

Anna Rosling Rönnlund, projektledare och medgrundare av Gapminder
Anna Rosling Rönnlund, Gapminder.

Att veta hur världen ser ut i dag är nödvändigt för att avgöra vad som bör förändras. Dollar Street kommer att bli världens första bildbank med bilder på vardagliga föremål ordnade efter inkomst. Lärare, journalister och organisationer kommer att kunna använda Dollar Street fritt. Vi har redan samlat in mer än 150 hem från ett trettiotal länder från Sverige till Haiti, från Mexiko till Kina. Databasen är under uppbyggnad och de slutsatser som går att dra ur materialet är preliminära. Men det tycks faktiskt som om människor gör ungefär samma val och prioriterar samma saker över hela världen. Ekonomiska förutsättningar är viktigare än kulturella och geografiska skillnader när vi ordnar våra hem. Det verkar som att alla vill ha de där vattentoaletterna och köken som finns här i Sverige, men som majoriteten av världens befolkning i dag bara kan googla sig till.”

Några exempel på material ur Dollar Street:

Toaletter
Toaletter…
Skor
Skor…
Lås
Lås…

 

Anna Rosling Rönnlund, projektledare och medgrundare av Gapminder.


Gapminder bekämpar förödande okunskap med en faktabaserad världsbild alla kan förstå.