Vem behöver hjälp egentligen?

Adopt a Dane

Vi är vana vid att vi ska vara de som hjälper någon annan, genom att skänka pengar, tid eller saker. För det är ju de som behöver hjälp… eller hur?

Vem som egentligen behöver hjälp av vem är frågan i en satirvideo som börjat spridas på nätet. För visst är det hemskt att så mycket pengar skänks till Afrika när de behövs till de danska gamlingarna? Självklart! Adopt-A-Dane Foundation ser behovet och hjälper till! Visst kanske Afrika har epidemier, och saknar elektricitet och rent vatten, men de stackars danska gamlingarna kan de ta emot ändå.

I själva verket är det ju Danmarks Indsamling på P3, ett event liknande Musikhjälpen i Sverige, som ligger bakom både Adopt-A-Dane Foundation och den korta filmen om Lyxfällan i Liberia. Två korta filmer som på ett finurligt sätt får oss att byta perspektiv och fundera på vem det egentligen är som behöver hjälp.

Ett tema i årets Danmarks Indsamling verkar därmed ha varit att vända på steken, både i form av Adopt-A-Dane Foundation, men också med Lyxfällan i Liberia. För hur får man vardagsekonomin att gå runt när pengarna helt enkelt inte finns?


Lyxfällan i Liberia

Danmarks Indsamling

 

Text: Sonja Dandenell