Bara 1 av 4 vet att arbetsgivaren ger en julgåva till en ideell organisation

Ideella julklappar är fortsatt populära att få men inte att ge. Företagen engagerar dock inte medarbetarna i valet av gåvor. FRII har, med hjälp av Novus, återigen undersökt allmänhetens inställning till att ge och att få en gåva från en ideell organisation i julklapp. I år har FRII även ställt frågor kring företagens julgåvor.

1 av 4 anger att deras arbetsgivare skänker pengar till en ideell organisation i samband med jul, men drygt 1 av 3 känner inte till om arbetsgivaren gör det. Nära 2 av 3 svarar att de som medarbetare inte kan påverka till vilken ideell organisation eller ändamål arbetsgivarens gåva ska skänkas till.

– Många företag väljer idag att ge gåvor till olika ideella organisationer istället för julgåvor till personal eller kunder, men det verkar som om arbetsgivarna glömmer bort att tala om det internt. Dessutom missar företagen engagemanget de skulle kunna få från både sina medarbetare och kunder genom att mer aktivt låta dem vara delaktiga i val av mottagare av gåvorna, säger Charlotte Rydh, Generalsekreterare FRII.

Bland de som svarar att deras arbetsgivare inte skänker pengar till en ideell organisation tycker 3 av 10 att de borde göra det. Undersökningen visar också att när medarbetarna får önska helt fritt om företagens julklappar är det bara 22 % som vill ha en julklapp endast till sig själva. Närmare 55 % är positiva till att företaget ger gåvor till ideella organisationer, antingen i kombination med en julklapp till medarbetarna eller endast en julgåva till en organisation.

Fler vill få än ge

När det gäller våra privata julklappar är det något fler i år, drygt 2 av 10 som tänker sig att de ska ge bort en gåva till en ideell organisation som julklapp. Men det är återigen fler som vill få en julklapp som är en gåva till en ideell organisation, drygt 3 av 10. Mamma är fortfarande den man helst ger en ideell julklapp till. Och som vanligt när det gäller givande är det kvinnor som är mest positiva både till att ge och att få ideella julklappar.

–Det bästa julklappstipset till den som är sent ute eller tycker det är jobbigt att köpa julklappar, är alltså att satsa på en gåva till en ideell organisation. Och välj gärna en organisation som ligger nära något intresse mottagaren har, säger Charlotte Rydh, Generalsekreterare FRII.

För att förenkla julhandeln har FRII samlat fler av medlemmars julkampanjer på frii.se.
Ge en riktig gåva i jul!

Kontakta FRII för mer information eller för att få rapporten

Charlotte Rydh, Generalsekreterare FRII
073-661 22 93
charlotte@frii.se

Jessica Persson, Kommunikatör
08-677 30 95
jessica@frii.se

Ladda ner pressmeddelande