Finalisterna för Årets insamlare klara

I hård konkurrens har juryn vaskat fram de guldkorn som utgör finalisterna till Årets insamlare. Av de rekordmånga 32 nominerade återstår nu 3 finalister i varje kategori. Vinnarna presenteras den 9 maj på Insamlingsforum.

Årets insamlare – den enda svenska utmärkelsen för fundraising – delas varje år ut av FRII för att belöna de insamlare, organisationer och företag som gjort något extraordinärt för att bidra till ökat givande och engagemang under föregående år.

Priset delas ut till personer och organisationer i fyra kategorier, och de grundläggande kriterierna är desamma för samtliga kategorier. Arbetet som belönas ska:

  • Vara utvecklande och innovativt
  • Ge fler effekter än enbart pengar
  • Kunna stimulera andra insamlare, organisationer eller företag
  • Ge bra resultat i förhållande till satsat kapital
  • Stärka varumärket

”Det har varit en utmaning att ta fram de bästa exemplen av de många spännande bidragen i tävlingen – men en oerhört rolig utmaning”, säger jurymedlemmen Göran Adlén.

Vid det slutliga jurymötet tisdagen 25 april beslutade juryn, som består av Göran Adlén, föreläsare och trendanalytiker, Anna Hemlin, generalsekreterare Hjärnfonden (vinnare av Årets insamlare 2015. Anna har inte varit delaktig i diskussionerna för urvalet av Årets företagssamarbete), Pär Larshans, hållbarhetschef Ragn-Sells AB, Cecilia Schön Jansson, vd Sveriges kommunikatörer samt Charlotte Rydh, generalsekreterare FRII, vilka som i år ska belönas för sitt innovativa arbete.

I kategorin Årets insamlare – person är finalisterna:
Roger Akelius, Läkare Utan Gränser
Stiko Per LarssonSOS Barnbyar
Therése LindgrenDjurens Rätt

I kategorin Årets insamlare – organisation är finalisterna:
Barncancerfonden
Läkare Utan Gränser
Operation Smile

I kategorin Årets insamlingskampanj är finalisterna:
”Barnmamma”, Plan International
Snällkalendern”, Friends
”Vem ser?”, Göteborgs kyrkliga stadsmission

I kategorin Årets företagssamarbete är finalisterna:
Clowner utan Gränser – Salvequick
Hjärnfonden – Skellefteå Kraft
Mind – Kicks

Med rekordmånga nominerade har juryn haft ett styvt arbete.

”Det har varit intensiva diskussioner i juryn där ledamöternas olika erfarenhet har gett nya perspektiv på nomineringarna. Det känns också jätteroligt att se det enorma engagemang och den kunskap som finns bland insamlare, volontärer och företag för att motivera människor att ge till olika viktiga ändamål”, säger Charlotte Rydh, juryns ordförande.

Vinnarna presenteras den 9 maj på Insamlingsforum, Nordens största konferens om insamling och givande.

För mer information om FRII och Årets insamlare, kontakta FRIIs generalsekreterare Charlotte Rydh, mail: charlotte@frii.se, telefon 073-661 22 93.

Ladda ner pressmeddelande