#GivingTuesday – dela och ge istället för att konsumera och få

Giving Tuesday Sweden tag

Idag är det #GivingTuesday – en global gräsrotskampanj för att uppmuntra givande och engagemang för varandra. Kampanjen genomförs av privatpersoner, ideella organisationer, offentliga aktörer och företag över hela världen. I Sverige lanseras nu #GivingTuesday för första gången.

#GivingTuesday sätter fokus på vikten av att dela och ge istället för att konsumera och få. Det finns nu flera dagar för att konsumera till exempel Black Friday, Cyber Monday och Singles day. #GivingTuesday är ett alternativ till detta och markerar också starten på en tid på året då många ger och tänker på andra.

-Som en motvikt till den konsumtionshets som blir särskilt uppenbar veckorna innan jul blir en gåva till ett gott ändamål ett bra alternativ för många. Det känns angeläget att peka på en möjlighet att ge meningsfulla julklappar genom att lyfta initiativet #GivingTuesday, säger Per Westberg, vice generalsekreterare UNICEF Sverige.

#GivingTuesday, som startade 2012, finns nu i över 100 länder och engagerar miljontals människor världen över. Konceptet är enkelt. Ge en gåva, volontärarbeta eller skänk prylar och uppmuntra andra att göra detsamma. Den som vill vara med kan tagga sin insats med #GivingTuesdaySweden och på hemsidan givingtuesdaysweden.se visas alla insatser, aktiviteter och projekt. #GivingTuesday uppmuntrar människor att tillsammans ta ställning för givandet som handling. Tillsammans skapas ett flöde av goda handlingar och omtanke.

-Vi är glada över den uppmärksamhet som #GivingTuesday-kampanjen har gett. När du struntar i att köpa julklappar och istället stödjer forskningen bidrar du till att ge dina nära och kära ett längre och bättre liv. Dessutom aktiverar du ditt belöningscentrum i hjärnan vilket får dig att må bra säger Anna Hemlin, Generalsekreterare Hjärnfonden.

FRII är nationell samordnare för #GivingTuesday i Sverige och en av 26 partners i världen. Uppdraget är att vara en katalysator som engagerar och inspirerar så många som möjligt att vara med i #GivingTuesdaySweden.

Hemsida och sociala kanaler

#GivingTuesdaySweden
givingtuesday.se
Instagram
Twitter
LinkedIn
Facebook

Om FRII

Frivilligorganisationernas Insamlingsråd – FRII är en branschorganisation för ideella organisationer som samlar in gåvor. Vår vision är ett ökat gåvogivande i Sverige för att stärka ideellt engagemang. Vi arbetar med att säkra kvalitet och insyn, kunskapsspridning och stärka förutsättningarna för givande.

Kontakt FRII

Charlotte Rydh, Generalsekreterare FRII
073-661 22 93
charlotte@frii.se

Jessica Persson, Kommunikatör
08-677 30 95
jessica@frii.se

Kontakt medverkande organisationer

Per Westberg, vice generalsekreterare UNICEF Sverige
per.westberg@unicef.se

Anna Hemlin, Generalsekreterare Hjärnfonden
073-051 75 54
anna.hemlin@hjarnfonden.se