Roger Akelius är Årets insamlare 2016

Pål Ahlsén
Pål Ahlsén. Fotograf: Catarina Harling

Roger Akelius, filantrop och entreprenör, tilldelas utmärkelsen Årets insamlare – person för år 2016. Priset delas varje år ut av branschorganisationen FRII, och är det enda i sitt slag i Sverige.

Priset för Årets insamlare delas ut i fyra kategorier för att uppmärksamma och belöna det viktiga arbete som utförs för att finansiera civilsamhället. För 2016 är det filantropen och entreprenören Roger Akelius som får utmärkelsen i kategorin Årets insamlare – person, för sitt enastående arbete för Läkare Utan Gränser.

Roger Akelius gick tidigt ut och gav löftet att han, genom sin stiftelse Akelius Foundation, skulle matcha de gåvor som Läkare Utan Gränser samlade in under december månad 2016. Han uppmanade samtidigt via tidningen Dagens Industri andra ”toppchefer och miljardärer” att skänka till Läkare Utan Gränser.

Uppmaningen gav resultat – vid sammanställningen i januari visade det sig att Läkare Utan Gränser totalt samlat in 130,5 miljoner kronor, mycket tack vare den uppmaning Akelius via Dagens Industri riktade till andra läsare av tidningen. Under #mittbolagbidrar var det främst Läkare Utan Gränser, men även andra organisationer, som fick betydande belopp i gåvor under decembermånaden. Roger Akelius matchade som utlovat den totala summan, vilket för Läkare Utan Gränser innebar ett resultat på 254 miljoner kronor – en ökning om 60 % mot insamlingen under samma period 2015.

Det fantastiska resultatet innebär att Roger Akelius får utmärkelsen Årets insamlare – person, bland rekordmånga 9 nominerade i kategorin. Priset, som togs emot av Pål Ahlsén, vd på Akelius fastighetsbolag, delades ut på tisdagskvällen på Insamlingsforum, Nordens största konferens om insamling och givande. Insamlingsforum anordnas av FRII varje år.

”Det är en fantastisk insats av Roger Akelius och Akelius Foundation, som inte bara gör stor skillnad för Läkare Utan Gränser utan också inspirerar andra att i större omfattning bidra till finansiering av civilsamhället. Han är en förebild både i det han skänkt och det arbete han utfört för att engagera andra till att ge. Han var den självklara vinnaren, trots den starka konkurrensen bland de nominerade”, säger Charlotte Rydh, ordförande för juryn till Årets insamlare och generalsekreterare för FRII.

”En värdig vinnare till priset som årets insamlare 2016. Med ett otroligt engagemang för flyktingfrågan i Europa och en fantastisk förmåga att inspirera andra till att skänka pengar till Läkare Utan Gränsers arbete lyfter vi på hatten för Roger Akelius. Rogers initiativ att matcha gåvan lever vidare trots att kampanjen är slut, men nu är det andra människor som tar initiativet vidare vilket är underbart”, säger Katharina Ervanius, relationsansvarig på Läkare Utan Gränser.

Roger Akelius själv säger att ”Priset borde delas mellan tre aktörer. Ingen hade klarat detta ensam. DI gjorde kampanjen. Läkarna skötte jobbet. Akelius roll var enbart pengar.”

För mer information om Årets insamlare, kontakta:
FRIIs generalsekreterare Charlotte Rydh
Telefon: 073-661 22 93, e-post: charlotte@frii.se

För mer information om Läkare Utan Gränser och kampanjen, kontakta:
Katharina Ervanius, relationsansvarig på Läkare Utan Gränser
Telefon: 010-199 32 18, e-post: katharina.ervanius@lakareutangranser.se

Ladda ner pressmeddelande