Sjöräddningssällskapet och Schibsted får Juryns hederspris i Årets insamlare 2016

För den uppmärksammade kampanjen Gula Båtarna belönas Schibsted Sverige och Sjöräddningssällskapet med Juryns hederspris i Årets insamlare 2016. Priset för Årets insamlare delas varje år ut av branschorganisationen FRII, och är det enda i sitt slag i Sverige.

Priset för Årets insamlare delas ut i fyra kategorier för att uppmärksamma och belöna det viktiga arbete som utförs för att finansiera civilsamhället. Juryn kan även välja att dela ut ett hederspris utöver de ordinarie kategorierna, vilket man valde för år 2016. Det var samarbetet mellan Schibsted Sverige och Sjöräddningssällskapet som fick juryn att utnyttja möjligheten till hederspris.

Samarbetet pågick från september 2015 till juni 2016, och handlade om att Schibsted Sverige genom sina bolag samlade in pengar som möjliggjorde att Sjöräddningssällskapet kunde stationera två sjöräddningsbåtar på den grekiska ön Samos. Detta för att på plats kunna hjälpa till i den pågående flyktingkatastrofen. Schibsted fick möjlighet att arbeta journalistiskt på båtarna, och de medverkande journalisterna tränades som sjöräddare och kunde därmed agera som detta på båtarna.

Projektet gav Sjöräddningssällskapet en exponering som inte annars varit möjlig, och Schibsteds medverkan i projektet har fått stor uppmärksamhet bland andra mediaföretag som ett helt nytt sätt att driva kampanj på, och har dessutom fungerat som enande för de många olika företagen i koncernen.

Projektet har också fått många internationella efterföljare, vilket inspirerat till ett övergripande internationellt projekt som lett till mångdubblat stöd till den grekiska motsvarigheten till Sjöräddningssällskapet.

Det är framförallt den snabba handlingskraften som svar på en akut situation som juryn vill uppmärksamma, men också det faktum att så stor internationell genklang har uppnåtts.

”I stark konkurrens ville vi ändå lyfta fram Sjöräddningssällskapet och Schibsted med ett hederspris. Att så snabbt kunna samla de resurser, både vad gäller pengar och kunskap, som krävdes i en akut situation är inte helt enkelt. Här har två olika organisationer tillsammans uppnått storverk, och det känns roligt att uppmärksamma”, säger Charlotte Rydh, ordförande för juryn till Årets insamlare och generalsekreterare för FRII.

Hederspriset delades ut på Insamlingsforum, Nordens största konferens om insamling och givande, den 9 maj 2017. Insamlingsforum anordnas av FRII varje år.

För mer information, kontakta FRIIs generalsekreterare Charlotte Rydh
Telefon: 073-661 22 93, e-post: charlotte@frii.se

Ladda ner pressmeddelande