Som att få en Oscar i insamling
World Animal Protection Sverige vann priset som ”Årets Insamlare – Organisation” förra året.
– Det är som att få en Oscar i insamling, säger generalsekreterare Roger Pettersson. Det har betytt oerhört mycket för oss och har varit en viktig bekräftelse på att det vi gör är bra.
– Jag talar om utmärkelsen i alla möjliga olika sammanhang, säger Roger Pettersson. När jag föreläser, när jag har seminarier på departement, när jag träffar politiker eller företag. Jag uppfattar det som ett goodwill-pris och det vill jag ju berätta om så ofta jag kan. Priset är en viktig kvalitetsstämpel och hjälper oss att bygga vårt varumärke i Sverige.
Viktigt samarbete
”World Animal Protection Sverige uppmärksammas särskilt för hur de samarbetat internt mellan insamling och kommunikation med ambitionen att tydliggöra sambandet mellan behovet av gåvor och ändamålen.”
Så löd en del av formuleringen till priset, vilket man är extra glad över på organisationen.
– Integreringen är viktig för oss att jobba med, säger Roger Pettersson. Kommunikation, kampanj och insamling måste hänga ihop. Då skapar vi möjligheter i insamlingskanalerna för fler typer av engagemang. Det blir lätt för dem som stödjer oss att skriva under en namninsamling till exempel. Eller, omvänt, får någon som aktiverat sig att också visa engagemang genom givande.
Allt hänger ihop
Han nämner selfies på Instagram som en väldigt lyckad satsning. World Animal Protection har länge jobbat intressepolitiskt för att påverka reseindustrin och turister att sluta med plågsamma selfies tillsammans med vilda djur. Man har bland annat gjort stora namninsamlingar som man har kunnat använda som påtryckningsmedel i samtal med olika aktörer.
Och det har resulterat i att Instagram numer lägger ut en varningstext så fort man exempelvis söker på #tigerselfies eller liknande i deras kanaler. Meddelandet innehåller information om att detta är en grov form av djurplågeri.
– Tack vare namninsamlingarna och den uppmärksamhet det fått, så har vi också fått hålla seminarier i riksdagen, vi har varit gäster i olika ”TV-soffor” kring temat och samtidigt kunde givarna stödja oss med pengar.
Det är ett oerhört lyckat samarbete där människor kan engagera sig genom aktivitet, stödja vårt påverkansarbete genom gåvor och även uppmärksamma ett fenomen via sociala kanaler och hjälpa till att få slut på det. Allt hänger ihop på ett logiskt sätt.
”Wow – det här är bra!”
– Tanken på integration funnits hela tiden, berättar Roger Pettersson. Vi har finjusterat och utvecklat arbetet gradvis. Och under 2017 så kände vi – WOW – det här är bra!
Och man ökade den privata insamlingen med hela 20% 2017. Antalet månadsgivare ökade med drygt 7% och stödet till det globala djurskyddet med 40%.
Priset har också väckt uppmärksamhet internationellt. World Animal Protection Sverige ingår i ett globalt paraply och vid de gemensamma personalmötena har man fått berätta om priset och varför man fått utmärkelsen.
– Det är otroligt motivationshöjande att priset och vårt svenska arbete uppmärksammas internationellt, avslutar Roger Pettersson.
Text: Malin Ekelund
OBS! Den 10 mars är sista dagen att nominera kandidater till ”Årets Insamlare” i fem olika kategorier. Här kan du nominera!