Som 18-åring grundade Sara Damber antimobbningsorganisationen Friends. Därefter har hon grundat och drivit Reach for Change, Youth 2030 Movement och Child10, som alla på olika sätt arbetar för att stärka barns och ungas rättigheter. När Sara nu bokdebuterar är det med en berättelse om tre decenniers kamp för ett modigare och mänskligare samhälle.
När bestämde du dig för att skriva boken?
– Efter ett omtumlande år i kommunal förvaltning som skolchef där demokratin var nedmonterad och ett slags diktatoriskt virrvarr pågick, och rasistisk retorik och tystnadskultur blev en del av min vardag. Då bestämde jag mig, detta måste jag berätta om! Jag visste att mina erfarenheter i kommunen i nordvästra Skåne var långt ifrån unika och att vi måste lyfta på locket och börja prata om hur det faktiskt ser ut i många små kommuner runt om i landet.
Du skriver om hur civilsamhällets folkrörelser de senaste decennierna har förvandlats till en ”professionell godhetsindustri”. Vad har den professionaliseringen gjort med civilsamhället, tror du?
– I grunden har ju den utveckling som civilsamhället genomgått de senaste decennierna varit oundviklig – och positivt. Men visst kan jag också se nya utmaningar som tornar upp sig. Jag kan se att individfokuset, snabbheten och marknadifieringen kan ske på bekostnad av demokrati, representation, delaktighet och samarbete. Sammansmältningen mellan civilsamhälle och marknadstänkande kan även skapa nya typer av beroenden och få eldsjälar och aktivister att ägna sin kraft och kreativitet åt att utveckla kunderbjudanden och leverera tjänster i stället för att utmana systemen. Och jag kan inte heller sluta funderar på vad som händer med kompromisslösheten och vem som vågar driva de svåra, bortglömda samhällsfrågorna och stå upp för de människor i samhället som ingen bryr sig om när godheten alltmer blir en handelsvara.
Det är nästan 25 år sedan du grundade antimobbningsorganisationen Friends. Mycket har hänt under de åren, men samtidigt som kunskapen om mobbning och utanförskap har ökat så har inte själva mobbningen minskat. Vad är det som krävs?
– Ökat mod och civilkurage. En vuxenvärld som inte sviker utan tar ansvar. Ett kompromisslöst förhållande till att alltid agera, aldrig tystna och se förbi. Ökad medmänsklighet och medvetenhet kring makt och ansvar.
Som ”handelsresande i godhet” i snart 25 år – vad är det viktigaste du har lärt dig?
– Ha ha. Ja, jag hoppas alla som läser min bok förstår att jag pratar om ”godhet” med en viss ironi. Vem är egentligen god, och vad betyder en ”godhetsbransch”?
Vad har jag lärt mig? Jag lär mig saker varje dag, så som vi alla gör i det livslånga lärandet. Som jag skriver i min bok har jag ju agerat och arbetat inom alla samhällssektorer, och genom det lärt mig navigera och se saker från olika perspektiv. Detta har gjort mig mer ödmjuk och mindre dömande. Jag lever efter mottot att alla kan göra skillnad och att människor vill vara med och bidra och göra gott, utifrån sina egna förutsättningar.
Vem hoppas du ska läsa boken?
– Många. Jag hoppas den kan inspirera till mod och engagemang. Uppmuntra nya samtal. Jag tror boken är spännande både för oss inom sektorn men även för alla andra som vill få en större inblick i branschen och förstås personer som arbetar inom näringslivet och vill få mer kunskap och uppslag i sitt samhällsansvar. Läs den och återkoppla gärna tankar och reflektioner till mig efteråt!
Skribent: Amelie Furborg