Skänka kläder eller prylar

Det ska vara tryggt att ge, oavsett om man väljer att ge pengar eller skänker kläder eller prylar. Vill du skänka gåvor i form av kläder eller saker finns det flera organisationer som bedriver verksamhet inom Second hand.

Många ideella organisationer med second hand-verksamhet arbetar med arbetsintegration genom arbetsträning i sina butiker för människor som annars har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Det är också vanligt att överskottet av försäljningen i butikerna går till verksamheter som arbetar med socialt utsatta människor. Organisationer som står bakom har ofta som ändamål att bidra till hållbarhet både ur ett socialt och miljömässigt perspektiv.

Det viktiga att tänka på när du ska skänka kläder eller prylar är att det finns en tydlig avsändare bakom, då det tyvärr förekommer oseriösa aktörer ute på marknaden som säljer kläderna och prylarna vidare för egen vinning. Du ska därför enkelt kunna ta reda på vart kläderna eller prylarna tar vägen och det bör vara en tydlig och känd organisation bakom.

Nedan ser du ett urval av Giva Sveriges medlemmar som har Second hand. Alla Giva Sveriges medlemmar följer vår Kvalitetskod och visar därmed att de står för etisk, transparent och professionell insamling av gåvor.

Giva Sveriges medlemmar som har verksamhet inom second hand:
Erikshjälpen, Frälsningsarmén/Myrorna, Hela Människan, Human Bridge, PMU, Röda Korset och Sveriges Stadsmissioner. Du kan läsa mer om dem och våra andra medlemmar här.

Det finns även ett nätverk för ideella second hand-butiker där allt överskott från medlemmarnas butiker går till deras sociala arbete i Sverige eller utomlands. Läs mer här om nätverket Ideell Second Hand och om andra organisationer som är med.

Vanliga frågor om klädinsamlingar

Vi ser många lappar som sitter uppe om en klädinsamling. Vi undrar om organisationen/företaget är seriöst?

Giva Sverige har inte möjlighet att kontrollera enskilda organisationer som inte är medlemmar hos oss. År man osäker rekommenderar vi att man själv kollar upp organisationen t ex genom att:
1. Har organisationen en hemsida och känns informationen trovärdig och korrekt?
2. Finns det kontaktuppgifter och personer för att få information om insamlingen och organisationen?
3. Verkar organisationen transparent, kan man t ex få tag på organisationens årsredovisning?

Om man är osäker, rekommenderar vi att man ger till en organisation med medlemskap i Giva Sverige. Bland våra medlemmar finns flera som arbetar med klädinsamling.

Att man inte är medlem i Giva Sverige eller har 90-konto behöver inte betyda att man är oseriös.