Skänka kläder och prylar

Det ska vara tryggt att ge, oavsett om man väljer att ge pengar eller skänker kläder eller prylar. Vill du skänka gåvor i form av kläder eller saker finns det flera organisationer som bedriver verksamhet inom second hand.

Många ideella organisationer med second hand-verksamhet arbetar med arbetsintegration genom arbetsträning i sina butiker för människor som annars har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Det är också vanligt att överskottet av försäljningen i butikerna går till verksamheter som arbetar med socialt utsatta människor. Organisationer som står bakom har ofta som ändamål att bidra till hållbarhet både ur ett socialt och miljömässigt perspektiv.

Det viktiga att tänka på när du ska skänka kläder eller prylar är att det finns en tydlig avsändare bakom, då det tyvärr förekommer oseriösa aktörer ute på marknaden som säljer kläderna och prylarna vidare för egen vinning. Du ska därför enkelt kunna ta reda på vart kläderna eller prylarna tar vägen och det bör vara en tydlig och känd organisation bakom.

Giva Sveriges medlemmar som har verksamhet inom second hand:
Emmaus Stockholm, Erikshjälpen, Frälsningsarmén/Myrorna, Hela Människan, Human Bridge, Läkarmissionen, PMU, Röda Korset och Sveriges Stadsmissioner. Du kan läsa mer om dem och våra andra medlemmar här.

Alla Giva Sveriges medlemmar följer vår Kvalitetskod och visar därmed att de står för transparent och professionell verksamhet och etisk insamling av gåvor.

Checklista: Att tänka på innan du skänker kläder och prylar

  1. Går det att hitta information om organisationen, t ex på en hemsida, och verkar informationen där vara trovärdig och korrekt
  2. Finns det kontaktuppgifter och personer att nå för att få information om klädinsamlingen och organisationen?
  3. Är organisationen öppen med sin verksamhetsidé och ekonomi? Går det exempelvis att ta del av organisationens årsredovisning
  4. Se till att det du skänker är helt, rent och användbart. Då minskar du kostnaderna för hantering av kläder och prylar och det blir mer pengar till viktiga ändamål.