Civilsamhället, politiken och partierna – vad kan vi vänta nästa mandatperiod? Del 2

Civilsamhället är uppskattat av politikerna. Civilsamhället ska inkluderas, bidrag ska öka, villkor ska vara goda. Men hur ser det ut i praktiken? Och vad vill partierna med civilsamhällespolitiken nästa mandatperiod? Tillsammans med Fremia arrangerar vi två politikerutfrågningar på Civilsamhällesarenan.

I juni 2021 lämnades Nysta-rapporten till regeringen med ett 100-tal förslag för att stärka civilsamhällets roll och funktion i det svenska samhället (nysta.nu). Under våren har Fremia, Famna, Forum och Giva Sverige gjort en genomgång av riksdagspartiernas civilsamhällespolitik. Partierna har även svarat på 15 frågor kring förslag från Nysta-rapporten. Med detta som utgångspunkt för vi diskussioner med företrädare för riksdagspartierna kring deras idéer och ambitioner för civilsamhället för nästa mandatperiod.

I den andra delen av utfrågningen är fokus på civilsamhällets roll och funktion. Engagemang och ideellt arbete är omfattande i Sverige, men kan vi göra mer? Ideellt offentligt partnerskap är populärt hos många organisationer och kommuner med varför finns det inte en lag? Många organisationer gör insatser och spelar en viktig roll på arbetsmarknadsområdet men reformeringen av Arbetsförmedlingen har skapar problem. Vi måste kunna göra mer för de långtidsarbetslösa!

Välkommen till Civilsamhällesarenan!

Medverkande:
Amanda Lind, Kultur-, demokrati- och idrottsminister 2019–2021, Miljöpartiet
Azadeh Rojhan Gustafsson, Riksdagsledamot, talesperson civilsamhällesfrågor, Socialdemokraterna
Bo Broman, Riksdagsledamot, Sverigedemokraterna
Cecilia Elving, Ordf Liberala Kvinnor, adj. partistyrelsen, Liberalerna
Helena Storckenfeldt, Riksdagsledamot, Moderaterna
Martin Ådahl, Riksdagsledamot, Ekonomisk-politisk talesperson, Centerpartiet
Vasiliki Tsouplaki, Riksdagsledamot, Vice ordförande Kulturutskottet, Vänsterpartiet

Charlotte Rydh, Giva Sverige och Patrik Schröder, Fremia, leder utfrågningen.

Plats: Donners plats 1, Donnerska huset, ”Bottenplan, entré genom huvudingången”

SE LIVESÄNDNINGEN HÄR