Allmänhetens givande ökar i Q3 tack vare spontana gåvor

Giva Sveriges kvartalsstatistik för Q3 2024 visar på en positiv trend för allmänhetens givande. Regelbundna gåvor ökar något, men framför allt är det antalet spontana gåvor från allmänheten som har gått i en positiv riktning under kvartalet.

I samband med en förbättrad hushållsekonomi i Sverige under sommaren och början av hösten, till följd av sjunkande inflation och sänkta räntor, har många väntat på att detta också ska få genomslag i en ökad ekonomisk aktivitet hos svenskarna, till exempel genom ökad konsumtion. Liknande förväntningar har också funnits kring att allmänhetens givande skulle öka, men den effekten har låtit vänta på sig. Giva Sveriges ekonomiska gåvoindikator Gåvoindex har dock börjat visa på positiva tendenser under augusti och september, och nu bekräftar Giva Sveriges kvartalsstatistik för Q3 att givandet ökar.

Det är positivt att se att de indikationer Gåvoindex har visat på nu också backas upp av gåvostatistiken. Att det främst är det spontana givandet som ökar visar dels på att den typen av givande påverkas snabbast när ekonomin vänder, men pekar också på den trend som vi sett under en tid att svenska befolkningen i större och större utsträckning verkar föredra att ge spontant istället för regelbundet, säger Mårten Palmefors, analytiker hos Giva Sverige.

Det finns en viss skillnad mellan de stora organisationerna (mer än 100 miljoner kronor i insamlade medel) och de medelstora organisationerna (25-99 miljoner kronor i insamlade medel), där de medelstora organisationerna ser ökat givande både genom regelbundna och spontana gåvor, medan de stora organisationerna främst ser en ökning i spontana gåvor.

Gåvor via testamenten ser ut att öka under 2024
Organisationerna som besvarar enkäten ombeds också kontinuerligt under året att besvara en prognos gällande gåvor och bidrag från olika givarkategorier. Prognosen för året förändras i takt med att organisationerna får en bättre och bättre bild av hur givandet utvecklas för respektive kategori. Mot slutet av tredje kvartalet är det tydligt att det testamenterade givandet ser ut att öka vilket många organisationer inte förväntat sig i början av året. Även Giva Sveriges testamentesundersökning som presenterades i september visade att fler svenskar väljer att testamentera delar eller hela sitt arv till ideella organisationer. Testamenterade gåvor är en gåvokategori som är svår att prognostisera och kan i många fall utgöra en stor del av de årliga intäkterna, framför allt för mindre organisationer.

Länk till Gåvostatistiken Q3 2024
Länk till Testamentesundersökning 2024
Länk till Gåvoindex (FMI)
Länk till all statistik från Giva Sverige

Mer information och kontakt

Mårten Palmefors, senior analytiker
marten@givasverige.se, 08-677 30 97

Charlotte Rydh, generalsekreterare
charlotte@givasverige.se, 08-677 30 93

Om rapporten ”Nyckeltal för gåvor”
I den här rapporten presenteras utvecklingen av regelbundna gåvor (kontraktsgåvor) och engångsgåvor dels för Q2 2024, dels som en längre tidsserie från Q2 2022. Det är 47 organisationer som har delat sin statistik under Q1 varav 40 organisationer har bidragit med statistik i varje kvartal från Q2 2022 fram till Q2 2024. De 47 organisationer som bidragit till sammanställningen står tillsammans för cirka 87% av intäkterna från gåvor, bidrag och samarbeten. Rapporten ger även en prognos för utvecklingen av intäkterna från allmänheten och företag för 2024.