Detta händer på Giving Tuesday – motreaktionen till Black Friday

Giving Tuesday – givandets egen dag – äger rum imorgon den 29 november och engagerar miljontals människor i nästan alla världens länder. I Sverige planeras mängder av olika initiativ; allt från Räddningsmissionens ”Swisha en frukost” till företag som Stellar Equipment som istället skänker en del av sin försäljning på Black Friday.

Giving Tuesday startade 2012 som en reaktion mot konsumtionsdagar som Black Friday och Cyber Monday. Idag är det en global rörelse för generositet som engagerar miljontals människor över hela världen.

– Vi vill uppmana svenskarna att ägna lite tid åt eftertanke och medmänsklighet på Giving Tuesday. Konceptet är enkelt. Ge en gåva eller av din tid och uppmuntra andra att göra detsamma. Tillsammans kan vi göra världen lite bättre, säger Charlotte Rydh.

Det är femte året som Giving Tuesday uppmärksammas i Sverige. Förra året deltog över 200 organisationer och företag, och antalet swishgåvor till insamlingsorganisationer gick upp med hela 680 procent jämfört med en vanlig dag i november.

Imorgon planeras initiativ över hela landet, där såväl organisationer som företag och privatpersoner engagerar sig. Nya Kompisbyrån uppmuntrar människor att ge av sin tid till att träffa en ny kompis och därmed bidra till ett mer inkluderande Sverige, i en ny kampanj. Räddningsmissionen samlar in bidrag till sitt frukostcafé, där en swish på 20 kronor blir till en frukost för en person som lever i hemlöshet och social utsatthet. Förra året samlades över 2 miljoner kronor in, motsvarande hela 108 925 frukostar.

Många företag väljer att skänka delar av sin omsättning av försäljningen till en utvald organisation. Andra ger blod på arbetstid, pärlar till förmån för behövande eller arrangerar klädinsamlingar. Vissa väljer att uppmärksamma Giving Tuesday som ett sätt att få fler att skippa Black Friday. Butiken Blankdays i Jönköping håller stängt på Black Friday och ägaren ägnar istället dagen åt att plocka skräp på Vätterstranden. På Giving Tuesday skänker de saker till ett center för hemlösa som ligger i närheten av butiken.

7 tips: Det kan du göra på Giving Tuesday
1. Ge av din tid. Gör en volontärinsats eller hjälp någon i din närhet.
2. Ge en gåva till en organisation som arbetar för något du tycker är viktigt.
3. Ge bort något du inte längre behöver till en second hand-butik som skänker vinsten till viktiga ändamål.
4. Starta en egen insamling för en organisation.
5. Hör av dig till någon som du inte haft kontakt med på länge.
6. Ge en komplimang till en kompis eller kollega.
7. Engagera dig för en fråga som är viktig för dig, exempelvis genom att skriva på ett upprop.


Om Giving Tuesday
Giving Tuesday startades 2012 av Belfer Center for Innovation & Social Impact vid 92nd Street NY i samverkan med United Nations Foundation. Giva Sverige; branschorganisationen för tryggt givande, är sedan 2017 nationell samordnare för Giving Tuesday i Sverige. Mer än 80 länder deltog i Giving Tuesday 2021 globalt.

https://www.givingtuesday.org/
https://givingtuesday.se/

Presskontakt
Amelie Furborg, 070-415 64 67, amelie.furborg@gmail.com