En trotjänare, en ny organisation och en tidigare pristagare bland vinnarna i Årets Insamlare 2021

Vinnare Årets insamlare 2021

På Insamlingsforum den 27 april korades Barncancerfonden, Läxhjälpen, Islamic Relief, Vaccine Forward och Barnfonden som vinnare i Årets Insamlare 2021. Priset är det enda i sitt slag i Sverige och delas ut i fem kategorier: organisation, företagssamarbete, kampanj, givare och kollega. Årets Insamlare instiftades 2002 av Giva Sverige för att främja innovation och professionalism som stärker engagemang och intäkter för ideell sektor.

– Med utmärkelsen Årets Insamlare vill vi premiera och lyfta fram goda exempel på insamling, givande och engagemang. Givandet i Sverige har dubblerats de senaste tio åren, och nu har invasionen av Ukraina lett till ett engagemang och givande på helt nya nivåer. Ett tryggt och ökat givande bidrar till ett starkare civilsamhälle, och att ge en gåva är ett sätt för människor att engagera sig och visa medmänsklighet., säger Charlotte Rydh, generalsekreterare på Giva Sverige och juryns ordförande.

Med rekordmånga bidrag från en bredd av organisationer har juryn haft ett omfattande arbete att utse finalister och vinnare i de fem kategorierna.

– Att välja ut finalister och sedan vinnare bland så många kvalificerade bidrag är verkligen en utmaning. Samtidigt är alla bidragen vinnare, för de har på olika sätt engagerat människor och gjort nytta för sina ändamål, understryker Helena Westin, ledamot i juryn och ordförande för KOMM!

Vinnare i kategori Organisation är Barncancerfonden som under 2021 satte rekord i insamlade medel på över en halv miljard kronor för forskning och stöd till drabbade barn och familjer. De tog även hem priset i samma kategori år 2016, och belönades för att kontinuerlig utveckling och fokus på samhällsrelevans ger effekt i ökad kännedom och bredare engagemang.

Läxhjälpen och ICA Stiftelsen/Sveriges ICA handlare tog hem segern i kategorin Företagssamarbete, för sitt projekt ”FICA med Läxhjälpen” – ett program utrullat på lokal och nationell nivå med syfte att skapa förutsättningar för en mer jämlik skola. I hård konkurrens belönades Islamic Relief i kategorin Kampanj för ”Ett Bättre Jag Ett Bättre Vi”, som förutom att slå rekord i insamlingen av gåvor, inkluderat människor som få andra organisationer talar till och förändra bilden av mottagaren som utsatt. Kategorin Årets Givare prisade Lena Högfeldt, som framgångsrikt lyckats samla en bredd av lokala aktörer i Sörmland att bidra till 300 000 covid-19 vaccinationer för Vaccine Forward. Utmärkelsen i den femte kategorin Kollega tilldelades Karin Bergqvist, ansvarig för givarservice på Barnfonden, som har visat på både uthållighet och nytänkande.

Årets jury bestod av: Alexander Clemenson, generalsekreterare för KFUM Sverige; Helena Westin, seniorrådgivare, kommunikatör och företagsledare; Kicki Aldrin, insamlingsansvarig Major Donors och Stiftelser på Stockholms Stadsmission; Marie Alani, programansvarig på Berghs School of Communication och Silvia Kakembo, byråchef på Arena Opinion samt Charlotte Rydh, generalsekreterare på Giva Sverige och juryns ordförande.


Vinnare Kampanj Årets insamlare 2021

Vinnarmotiveringarna

Organisation – Barncancerfonden
Med ett rekord på över en halv miljard kronor i insamlade medel för forskning och stöd till drabbade barn och familjer under 2021 har Barncancerfondens ambition att kombinera uppdraget som en professionell forskningsfinansiär med visionen om en inkluderande folkrörelse i kampen mot barncancer gett resultat. Som vinnare i Årets Insamlare Organisation för andra gången på sex år visar Barncancerfonden att kontinuerlig utveckling och fokus på samhällsrelevans kan ge effekt i större intäkter, ökad kännedom och bredare engagemang.

Företagssamarbete – Läxhjälpen och ICA Stiftelsen/Sveriges ICA handlare
Som ett unikt exempel på ett skalbart företagssamarbete, med målet att skapa förutsättningar för en mer jämlik skola, har Läxhjälpen tillsammans med ICA-Stiftelsen och Sveriges ICA-handlare lyckats bygga relationer i en nationell skala på lokala nivåer. ”FICA med Läxhjälpen” har inte bara skapat förutsättningar för att fler elever ska klara grundskolan med gymnasiebehörighet, stärkt självförtroende och ökad framtidstro – utan även visat på ett samarbete där båda parter kan behålla fokus på sin kärnverksamhet, och samtidigt stärka lokala relationer och skapa mervärden vid de tillfällen och på de platser där projektet genomförs.

Kampanj – Islamic Relief för Ett bättre Jag Ett bättre Vi
Med en tvåspråkig kampanj och filmproduktion med syfte att lyfta värden såsom tacksamhet, ansvar och givmildhet, och där religionen får vara en del, har Islamic Relief lyckats nå ut till och inkludera en målgrupp som få andra organisationer talar till. Kampanjen visar på kreativitet i ambitionen att förändra porträtteringen av mottagaren som utsatt och är ett inspirerande exempel på nytänkande när det kommer till formulering och tilltal. Dessutom ett exempel en lyckad insamlingskampanj som med små medel slog alla tidigare rekord, både i insamlade kronor och nya givare.

Kollega – Karin Bergqvist på Barnfonden
Utifrån ett stort engagemang för Barnfondens värden och verksamhet och med ett positivt förhållningssätt och kreativitet har Karin Bergqvist både lett implementeringen av en helt ny plattform för att skapa kontakt mellan faddrar och fadderbarn under Coronapandemin, och öppnat upp möjligheten för testamentsgåvor till Barnfonden. Karin, som i drygt ett decennium har arbetat för Barnfonden, visar på uthållighet och nytänkande samtidigt som hon tillför god energi och en uppmuntrande stämning på arbetsplatsen.

Givare – Lena Högfeldt för Vaccine Forward
Med utgångspunkten att ingen kan göra allt, men alla kan göra något, har Lena Högfeldt skapat ringar på vattnet med en idé om ett lokalt baserat initiativ för ett globalt ändamål. Genom tydligt ledarskap och målmedvetenhet har Lena motiverat tre lokala bolag och deras sörmländska kunder att bidra till 300 000 covid-19 vaccinationer för Vaccine Forward. Lenas förmåga att föra samman människor, väcka uppmärksamhet och inspirera visar att det är möjligt att alla kan göra något.