
Giva Sverige var på plats när Folk och Kultur i Eskilstuna återigen samlade kultursektorns aktörer för dialog och utveckling. För första gången deltog vi aktivt i programmet, och vår medverkan blev högst relevant. Årets stora samtalsämne? Finansiering – och mer specifikt privat finansiering av kulturen.
Med en regering som fört kulturens finansiering högt upp på agendan aktualiseras frågan: Är privat finansiering en hållbar väg framåt för kulturverksamhet? För att utforska detta arrangerade Giva Sverige, tillsammans med Ideell Kulturallians, ett panelsamtal: ”Privatfinansiering – framtid eller fallgrop?”. I en kunnig panel diskuterades både möjligheter och utmaningar med att komplettera offentlig finansiering med privata medel.
En tydlig slutsats från samtalet var att kultursektorn efterfrågar en långsiktig och tvärpolitisk plan för kulturpolitiken. Dessutom betonades att givande inte är en kran som enkelt kan vridas på – det kräver resurser och tid att bygga hållbar infrastruktur för fundraising. Regeringens fokus på ökad egenfinansiering riskerar också att missgynna organisationer som inte har förmågan att arbeta professionellt med insamling av gåvor.
Medverkande i panelen: Pelle Amberntsson (Myndigheten för kulturanalys), Freja Hallberg (Konträr och Potato Potato), Bettina Pehrsson (Konstmuseet i Norr) och Charlotte Rydh (Giva Sverige). Moderator: Nina Andersson (Ideell Kulturallians och Folkets Hus och Parker).
Finansieringens framtid – fler perspektiv
Under konferensens andra dag deltog Charlotte Rydh, generalsekreterare för Giva Sverige, i ytterligare två panelsamtal om kulturens finansiering ur olika vinklar
1.Filantropiskt stöd till kultursektorn – möjligheter och utmaningar
Det första samtalet arrangerades av Brakeley som med stöd av Kulturbryggan genomför ett projekt om filantropiskt stöd till kultursektorn. Diskussionen lyfte bland annat vikten av en tydlig vision och programförklaring för att attrahera rätt givare, samt kultursektorns fördel i närhetsprincipen och dess upplevelsebaserade karaktär.
Panel: Anneli Strömberg (Museichef, Rackstadmuseet), Björn Lönner (Teaterchef, Playhouse Teater), Lennart Alves Gernes (Grundare, TAG Art Lab), Charlotte Rydh (Generalsekreterare Giva Sverige), Gunnar Ardelius (Generalsekreterare Sveriges Museer), Elin Selig (Kulturstrateg Region Sörmland), Johan Wennström (VD Brakeley Nordic), Henric Nummi-Södergren (moderator/ Senior Consultant Brakeley Nordic)
- Filantropi för barn och unga Under detta samtal diskuterades förutsättningarna för att öka den privata finansieringen av kultur riktad till barn och unga. Ett centralt inspel var behovet av samverkan mellan civilsamhället, offentliga aktörer och näringslivet för att möjliggöra bredare satsningar. Samtalet belyste också att de olika verksamheterna inte behöver se sig som konkurrenter – det finns många potentiella givare.
Panel: Märta Jungerfelt (Moderator, Teatercentrum), Pelle Amberntsson (Utredare, Myndigheten för Kulturanalys), Simon Norrthon (Förbundsordförande Scen och Film), Peter Ollén (ledamot Kulturutskottet (M), Marianne Holmberg (fd teaterchef på Teater Martin Mutte), Charlotte Rydh (Generalsekreterare Giva Sverige)
Folk och Kultur 2025 visade tydligt att finansieringsfrågan står i centrum för kultursektorns framtid. Samtalen under konferensen bekräftade att privat finansiering kan vara en del av lösningen, men att det kräver en genomtänkt strategi och stödstrukturer för att bli hållbart. Det är dags för politiken att lyssna och agera för en långsiktig och inkluderande kulturfinansiering.