Giva Sverige välkomnar tre nya medlemmar!

Giva Sverige fortsätter att växa och välkomnar två nya ordinarie medlemmar, Barnens Skyddsnät och Bufff Sverige, samt instegsmedlemmen Gotlands stadsmission. Med dessa nya tillskott har vi nu 200 medlemmar och blir en ännu starkare röst för ökat och tryggt givande – en viktig del i att stärka civilsamhället i Sverige.

Som medlemmar i Giva Sverige blir organisationerna del av ett nätverk bestående av varierande storlekar och ändamål. Medlemskapet ger tillgång till en omfattande kunskapsbank och en plattform för allt som påverkar insamling och gåvogivande, både i Sverige och internationellt. Läs mer om de nya medlemmarna nedan.

Barnens Skyddsnät – ordinarie medlem

Vilka är Barnens Skyddsnät?
– Barnens Skyddsnät är en partipolitisk och religiös obunden ideell förening som erbjuder barn, unga samt föräldrar varierade aktiviteter och stöd. Vår vision är att bekämpa utanförskap och psykisk ohälsa genom att erbjuda barn samt unga meningsfull fritid och lek, professionell handledning riktat mot dem och deras föräldrar samt hälsosamma miljöer att vistas i. Vi strävar efter att skapa en trygg miljö där varje individ kan känna sig delaktig och trygg.
Våra aktiviteter inkluderar stödgrupper där barn, unga och föräldrar kan träffa andra i liknande situationer. Tillsammans delar vi erfarenheter, stöttar varandra och bygger starkare gemenskaper. Vi arrangerar även fritidsaktiviteter som sport och kreativa workshops, samt erbjuder workshops om mental hälsa och copingstrategier. Vårt arbete utgår från barnets bästa, säger Ali Zouid, ordförande, Barnens Skyddsnät.

På bild: Ali Zouid, ordförande, Barnens Skyddsnät

Vad hoppas ni få ut av medlemskapet i Giva Sverige?
– Genom medlemskapet i Giva Sverige hoppas vi få tillgång till verktyg, kunskap och stöd som hjälper oss att utvecklas som organisation och säkerställa att vår insamlingsstrategi bedrivs med högsta möjliga kvalitet. Vi vill lära oss från Giva Sveriges erfarenhet och riktlinjer för att stärka vår egen styrning, transparens och effektivitet.
Vi hoppas även kunna ta del av andras erfarenheter, så att vi kan anpassa och implementera lösningar som gynnar både vår verksamhet och de vi stödjer. Vi tror också att medlemskapet kommer att öppna dörrar för samarbeten och kunskapsutbyte, vilket kan leda till innovativa lösningar och en större gemensam påverkan, säger Ali Zouid.

Bufff Sverige – ordinarie medlem

Vilka är Bufff Sverige?
– Bufff Sverige är en nationell barnrättsorganisation som är politiskt och religiöst obunden, vars syfte är att ge stöd och röst till barn och unga med frihetsberövad familjemedlem. Utgångspunkten för allt vårt arbete är Förenta Nationernas konvention om barns rättigheter. Vi lyfter målgruppens situation och arbetar för att säkerställa att deras behov synliggörs på en nationell nivå. Genom att samla och sprida kunskap, erbjuda stöd och påverka politiskt strävar vi efter att förbättra deras livsvillkor och skapa riktat stöd för att minska lidande och förebygga negativa konsekvenser. För oss är det grundläggande att alltid lyfta fram barnrättsperspektivet och ge barnen en tydlig röst i frågor som berör dem. Vår ambition är att belysa komplexiteten i dessa frågor och säkerställa att stödet utformas utifrån barnens egna önskemål och behov, säger Selene Cortes, generalsekreterare, Bufff Sverige.

På bild: Selene Cortes, generalsekreterare, Bufff Sverige

Vilka risker och utmaningar möter barn och anhöriga till frihetsberövade, och hur kan samhället arbeta för att minska dessa?
– Barn, syskon och andra anhöriga till frihetsberövade är en bortglömd och osynliggjord målgrupp som ofta hamnar mellan stolarna. Förutom att denna grupp lider i tystnad har den också ökad risk för psykisk ohälsa, för ensamhet och för att hamna i egen kriminalitet. Samtidigt vet vi att detta går att förhindra med ett tillgängligt och mångfacetterat stöd som tillsätts snabbt. Det förebyggande arbetet är direkt kopplat till individuella, samhälleliga och ekonomiska vinster. Vårt arbete har en brottsförebyggande effekt och minskar lidande, ensamhet, utanförskap, stigma och känslan av skam, säger Selene Cortes.

Vad hoppas ni få ut av medlemskapet i Giva Sverige?
– Bufff Sverige har ett viktigt samhällsuppdrag när det kommer till att både synliggöra barn och unga med en frihetsberövad familjemedlem och erbjuda dem ett adekvat stöd. För oss är det därför helt centralt att agera ansvarsfullt, både till våra bidragsgivare och till vår målgrupp. En viktig del i det arbetet är såväl transparens kring ekonomi som en alltjämt kontinuerlig diskussion kring den effekt vårt arbete ger. För oss är medlemskapet i Giva Sverige en stark kvalitetsmarkör som är nödvändig för det kommande arbetet med att skala upp verksamheten, säger Selene Cortes.

Gotlands Stadsmission – instegsmedlem

På bild: Anna Lundgren, ordförande, Gotlands stadsmission
Foto: Lillebi Sundqvist

Vilka är Gotlands stadsmission?
– Visby stadsmission har funnit sedan 1881, men 2024 tog vi nästa steg och är nu Gotlands stadsmission. Det betyder att vi nu arbetar för hela Gotland och samlar församlingar och pastorat. Vårt mål är att genom diakonalt arbete och i samarbete med andra samhällsaktörer ge människor stöd och hjälp med att hitta nya vägar i svåra livssituationer. Vi vill vara en kraft för förändring, säger Anna Lundgren, ordförande, Gotlands stadsmission.

Vad betyder instegsmedlemskapet i Giva Sverige för er?
– Att gå med i Giva Sverige är ett viktigt steg för oss. Det ger oss tillgång till kunskap, stöd och kvalitetssäkring – allt för att vi ska kunna utveckla och stärka vårt arbete ännu mer, säger Anna Lundgren.

Se alla Giva Sveriges medlemmar här.