Hundstallet står inför att växa ännu mer – blir medlem i Giva Sverige

Under våren blev organisationen Hundstallet medlem i Giva Sverige och vi tog en pratstund med organisationens generalsekreterare Per Leander, tidigare ordförande för FRII/Giva Sverige.

Varmt välkommen tillbaka Per, som förutom ordförande för Giva Sverige även varit generalsekreterare för våra medlemmar Barncancerfonden och Friends!

Hundstallet är ju en stor organisation, hur kommer det sig att ni först nu blivit medlem i Giva Sverige?
– Av särskilt två anledningar; dels för att vi ser värdet av erfarenhetsutbyte och att det blir ett kompetenslyft för berörd personal som håller sig uppdaterad kring insamling och givande, och dels för att det är viktigt att det finns en samlande kraft för branschen.
Hundstallet bildades redan 1908 och har historiskt sett varit helt verksamhetsfokuserad, medan insamling bara varit en perifer del vilket medfört att organisationen inte sett sig som en insamlingsorganisation och därmed inte haft någon insamlingskultur. Dessutom har den varit ganska blygsam tidigare och ökat mycket mer första de senaste åren.

För den som inte känner till Hundstallet sedan tidigare, berätta mer om er organisation!
– Vi är den organisation som kopplas in förenklat förklarat, när något går fel i hundägandet. Hundstallet ger alla hundar en andra chans. Om myndigheter griper in för att en hund exempelvis blir misskött eller används på fel sätt så omhändertas den, och i vissa fall kommer Hundstallet in och tar över ansvaret för att placera hunden om den är omplaceringsbar. Hundstallet hjälper främst myndigheter men även privatpersoner. Vårt primära ändamål är att ta hand om, vårda och omplacera hundar, men vi kommer även opinionsbilda genom att driva hundväldfärdsfrågor framöver.
Verksamheten kan tyckas enkel, men kräver stor professionalism med utbildad personal som har stor kompetens för att hitta rätt hem för hundar, som inte alltid är enkla att omplacera.

Vad ser du är viktiga utvecklingsområden för Hundstallets fortsatta arbete och vad är era viktigaste prioriteringar framåt?
– Hundstallet har ju växt en del senaste åren, men står inför att växa ännu mer. Det finns ett stort tryck på organisationen som gått från att vara en Stockholmsförening till en nationell verksamhet med fler hundstall i landet, men också fler avtal med polis och länsstyrelser. Dessutom har pandemin gjort att hundägandet i landet ökat med 20 %. Det finns därmed ett stort behov att öka kapaciteten för att hjälpa till så mycket som möjligt.

Du har ju en lång erfarenhet av att leda organisationer inom civilsamhället och arbeta med fundraising, vad är dina rekommendationer till en organisation som vill satsa strategiskt på insamling av gåvor?
– Våga tänka nytt, våga testa, våga göra fel!