När 2024 går mot sitt slut är omvärlden på många sätt mer oförutsägbar och turbulent än någonsin samtidigt som vi i Sverige och globalt står inför komplexa samhällsutmaningar. Hopplösheten kan lätt lura runt hörnet men då är de sju spaningarna i 2025 års Trendrapport från Giva Sverige en guide genom både utmaningar och möjligheter i civilsamhällets mångfacetterade värld.
Civilsamhället med dess myller av människor som engagerar sig tillsammans har historiskt varit en grundpelare för demokrati och social förändring, och i dagens Sverige behöver även civilsamhällets organisationer spegla den mångfald och komplexitet som präglar vårt samhälle. En röd tråd hos skribenterna i Trendrapport 2025 är att både organisationer och professionella behöver blicka inåt och söka efter lösningar hos, och för, oss själva. Det handlar om både en utmaning och en uppmaning att kontinuerligt ompröva och utveckla verksamheter för att engagera människor från alla samhällsskikt och alla åldrar, för ett mer hållbart och inkluderande Sverige.
– Den främsta utmaningen för ett livskraftigt civilsamhälle och en stark demokrati är varken brist på pengar eller konstruktiv politik, utan apati. Skribenterna belyser på olika sätt att ansvaret för att mobilisera såväl medborgare som beslutsfattare ligger hos oss som organisationer. Vi måste ompröva och utveckla våra verksamheter och organisationer för att skapa ett inkluderande engagemang samtidigt som vi är professionella och uthålliga, säger Charlotte Rydh, generalsekreterare på Giva Sverige.
Skribenter
Embla Persson, Ordförande Sveriges Elevkårer
Erik Amnå, Professor emeritus i statskunskap Örebro universitet
Eva Aldrich, President & CEO CFRE International
Joanna Mellquist, Fil.dr. sociologi och civilsamhällesforskare Stockholms universitet
Maureen Hoppers, Ordförande CinemAfrica Film Festival
Patrik Nygren-Bonnier, Kommunikations- och insamlingschef Svenska Röda Korset
Signe Krantz, Ordförande Transammans