Underlätta, utbilda, uppskatta – så erkänns ungas ideella engagemang

Den 13 augusti överlämnade Charlotte Rydh, generalsekreterare för Giva Sverige departementspromemorian ”Underlätta, utbilda, uppskatta – så erkänns ungas ideella engagemang” till Socialdepartementet. Utredningen, som tillsattes under 2023 av socialminister Jakob Forssmed, ger förslag till en bredd av insatser för att förbättra förutsättningarna för ungas ideella engagemang.

Utredningen gör bedömningen att det i Sverige krävs en palett av insatser från det offentliga för att bidra till en perspektivförskjutning som erkänner och stärker ungas ideella engagemang.

”Unga vill och kan engagera sig, men förutsättningarna är helt olika beroende på var de bor, föräldrars föreningsvana och socioekonomiska förutsättningar. Vår kartläggning visar att andra länder både i Europa och Nordamerika har genomfört en rad olika insatser som underlättar och stärker, och därmed erkänner, ungas ideella engagemang. Vi ser att det finns stor potential för Sverige att ta inspiration men också bygga vidare på insatser som redan finns lokalt eller regionalt”, säger Charlotte Rydh, utredare.

Utredningen lägger därför fram fem förslag på nya former av offentligt erkännande:

  • Inför ett system för digitala mikromeriter för att synliggöra och verifiera ungas erfarenheter och kompetens utifrån deras ideella engagemang. Ett uppdrag som föreslås ges till Folkbildningsrådet.
  • Föreningskunskap i skolan – Skolverket ska ges ett uppdrag att ta fram ett nationellt skolutvecklingsprogram inriktat på föreningskunskap i grundskolan.
  • Länsstyrelsens pris för ungt engagemang – länsstyrelserna i respektive län ska årligen offentligt uppmärksamma ungas ideella engagemang vid en ceremoni.
  • Stärk det ideella ledaruppdraget – säkerställ att ungdomsorganisationer kan söka särskilda medel för att genomföra ledarutbildningar och mentorskapsprogram
  • Säkerställ ungas inkludering i statliga utredningar och andra beslutsprocesser.

”Att se sin organisation göra bra saker och växa, tillsammans med det egna lärandet och det sociala sammanhanget engagemanget leder till, är för många den främsta drivkraften i deras engagemang. Samtidigt finns en frustration i att det offentliga eller ”vuxenvärlden” inte uppskattar eller underlättar för deras engagemang i tillräckligt stor utsträckning. Även om stabil finansiering för många unga är det bästa sättet för det offentliga att visa uppskattning kommer förslagen om föreningskunskap i skolan och digitala mikromeriter ha avgörande betydelse för att bredda och stärka ungas ideella engagemang”, understryker Charlotte Rydh

Utredningen har samlat in kunskap och idéer om hur ett systematiskt offentligt erkännande skulle kunna se ut genom en omfattande mötesverksamhet med unga, ungdomsorganisationer, myndigheter och forskare. Utredningen har även genomfört workshops och en enkätundersökning samt kartlagt hur system för erkännande av ungas ideella insatser ser ut i andra länder.

Vid överlämningen av utredningen till statsrådet samlades några av de ungdomsorganisationer som medverkat med inspel och synpunkter i utredningen. Anna Nauclér och Tamar Khatchadourian, från Röda Korsets ungdomsförbund, såg en potential i utredningens breda palett av förslag.

”Vi är glada över att få ta del av utredningens förslag och är särskilt positiva till förslaget om att införa föreningskunskap i grundskolan, då det är en insats som ger majoriteten en chans till ideellt engagemang. Det är en insats som ger möjligheten till att engagera flera i en tidig ålder, något som är en stor utmaning för oss idag”, säger Anna Nauclér

Att ungdomsorganisationer inkluderas inför utredningar som har betydelse för dem men också vid implementeringen av insatserna lyftes också.

”För att föreningskunskap verkligen ska göra skillnad, anser vi att ungdomsorganisationer behöver bjudas in till skolorna. Detta är avgörande för att säkerställa ett långsiktigt och brett engagemang bland unga”, betonade Tamar Khatchadourian.

Andra röster lyfte fram vikten av resurser och långsiktig finansiering som en av de viktigaste faktorerna för ungas ideella engagemang, och att detta i sig utgör ett erkännande, men som utredningen inte gett förslag om.

”När vi som riksorganisation jobbar för att inkludera fler unga har vi har en plan, vi har en metod som vi tror på och vet att den funkar. Vi skapar tillit och får in ungdomar i vår infrastruktur, men finns det ingen finansiering fallerar det. Vi ser en avsaknad av en idé om en långsiktig finansiering. Det är det som krävs för att fler unga ska engageras.” säger Amin Barkhadle, processledare på Folkets Hus och Parker.

Läs utredningen ”underlätta, utbilda, uppskatta – så erkänns ungas ideella engagemang”