Skattelättnad för sponsring ska utredas

Den 4 november beslutade regeringen om ett tilläggsdirektiv till utredningen om skatteincitament för juridiska personers gåvor till ideella verksamheter – en utredning där Giva Sverige ingår i expertgruppen. Utredaren får nu i uppdrag att också se över om skatteavdrag eller andra skattelättnader för sponsring kan införas.

Det var i juni 2023 som regeringen tillsatte utredningen med uppdrag att ta fram förslag på hur ett skatteincitament för gåvor från juridiska personer, alltså företag, bör utformas. Nu får utredningen ett tilläggsdirektiv och i pressmeddelandet från finansminister Elisabeth Svantesson (M), socialminister Jakob Forssmed (KD) och kulturminister Parisa Liljestrand (M), framgår att utredaren ska analysera om det finns behov av särskilda bestämmelser om avdrag eller annan skattelättnad för utgifter för sponsring i inkomstskatteagen. Utredaren ska i sin analys även göra en bedömning av om det finns behov av lagändringar för att göra sponsring mer jämställd. Enligt pressmeddelandet vill regeringen se till att skatteregler inte begränsar företag från att sponsra allmännyttig verksamhet och att de regler som finns är förutsägbara och neutrala.

Utredningens uppdrag har hittills varit att ta fram förslag för skatteincitament för företags gåvor till social hjälpverksamhet och vetenskaplig forskning. En avgränsning som Giva Sverige kritiserat då det styr företags gåvor till ett fåtal ändamål och kraftigt begränsar möjligheterna för företag att bidra lokalt till t ex idrott och kultur men även till andra viktiga ändamål.

-Vi är givetvis glada över tilläggsdirektivet eftersom det möjligen är ett sätt att bredda ändamålen som företag kan bidra till. Men samtidigt är sponsring något annat än givande, så vad det innebär för ideella organisationers finansiering och verksamhet brett är svårt att veta, säger Charlotte Rydh, generalsekreterare Giva Sverige.

Uppdraget ska redovisas senast den 19 januari 2026. Ett delbetänkande för delarna i det ursprungliga direktivet ska lämnas senast den 16 december 2024.

Läs mer här