
Länge har främst muslimska organisationer som Muslim Aid och Islamic Relief samlat in pengar under ramadan, högtiden som firas av en miljard muslimer världen över. Nu tycks en förändring vara på intågande. Enligt en sammanställning genomförd av Global Bar Magazine bedrev tio svenska biståndsorganisationer insamlingskampanjer med koppling till just ramadan i år.
Islams största och heligaste högtid ramadan inleddes den 28 februari och pågick under hela mars månad. Förutom fasta från morgon till kväll, andlig reflektion och samvaro med familjen, handlar högtiden om goda gärningar och att dela med sig till de som har det sämre – exempelvis genom ökat gåvogivande. Detta gör ramadan extra intressant för organisationer som samlar in pengar för att kunna förbättra livsvillkoren för människor världen över.
Sverige för UNHCR bedriver sedan några år tillbaka insamling under ramadan, men det var först i fjol de började samla in zakat. Här har fokus legat på att sprida kunskap om att man kan ge sin zakat och bygga upp ett förtroende för Sverige för UNHCR.

-Vi har precis börjat med att samla in zakat och testar oss fram än så länge. Det berättar Jenny Wevill, Head of Fundraising hos svenska UNHCR. – I fjol var första året vi kunde erbjuda zakat och vi gick ut i en liten skala och endast digitalt. Nu arbetar vi med hur vi ska nå ut till relevanta målgrupper, i rätt kanal med rätt budskap och tonalitet.
Hur har årets insamlingsarbete sett ut?
I år har vi annonserat digitalt, satt upp planscher på utvalda ställen och använt vår egen telemarketingavdelning som kontaktat befintliga zakatgivare. Så ja, vi är fortfarande i ett teststadium och kommer utvärdera vårt arbete framåt för att se hur ska kunna utöka kampanjen och nå en större målgrupp.
Vad tror du om framtiden för svenska organisationer att samla in pengar under ramadan?
Jag tror att det kommer växa. Och jag tror att alla måste tänka större och bredare, vara innovativa, se på hur svenska folket ser ut, vad ger man till. Sverige består av massa olika människor som firar olika högtider.

Även Internationella Röda Kors- och Röda Halvmåne Federationen blev i fjol certifierade att ta emot zakat och i år är första gången som denna kampanj kommuniceras på den svenska marknaden. Vi har talat med Malin Barnö, marknadschef hos svenska Röda Korset.
- Vi har valt att vara med i vår internationella kampanj kring ramadan och bedriver just nu insamling för att stötta människor med humanitär hjälp i Syrien. Vi kommunicerar bland annat med filmer i sociala medier.
Tror ni att insamlingar kopplat till ramadan är ett växande fenomen i Sverige?
Det vet jag inte, men vi måste alltid hitta olika sätt att samla in pengar och då kan detta vara ett bra sätt. Vi har inte sett så bra resultat tidigare men nu gör vi det på ett nytt sätt i och med certifieringen. Vi är ju nya på den svenska marknaden, så nu handlar det om att testa och lära inför framtiden.
Har det funnits några särskilda utmaningar i att formulera sig på ett kulturellt och religiöst korrekt vis?
-Det har varit som vanligt, vi är ett team som hjälps åt att hitta bästa möjliga formuleringar för bästa möjliga resultat.
– Vi har hoppat på vår internationella kampanj kring ramadan och bedriver just nu insamling till Röda Korsets arbete i Syrien, bland annat filmer i sociala medier. Sen i muslimska länder kan man ha haft sådana insamlingar tidigare, 19 av våra föreningar heter röda halvmånen, så här har man säkert arbetat med detta länge.
Plan Sverige är en av de organisationer som bedriver insamling under ramadan, utan att kunna erbjuda zakat. Här har vi fått skriftliga svar från Sandra Douglasdotter, Kommunikationschef hos Plan.
Hur bedriver Plan Sverige kampanjarbete under ramadan i år?
Vi försöker finnas där målgruppen finns, både vad gäller Meta och mediaköp. Vi samarbetar också med en influencer som varje år har en insamling i samband med ramadan, i år kommer pengarna från hennes insamling vara öronmärkta till våra insatser i Gaza. Vi erbjuder också möjligheten att ge en sadaqa, en allmän gåva, men i framtiden vill vi även kunna erbjuda zakat.
Förutom möjligheten att samla in pengar, erbjuder ramadan också en chans att skapa djupare kontakt med muslimska målgrupper, visa på diversitet och inkludering. Rädda Barnen Sverige är en av de organisationer som valt att inte fokusera på insamling under Ramadan, men uppmärksammar högtiden på olika sätt.
– Vi har prövat att vända oss till de målgrupperna mer för att öka kunskapen om att vi finns, väcka ett engagemang och intresse för våra frågor, än direkt insamling”, skriver Johan Bååthe, kommunikations- och insamlingschef hos Rädda Barnen.

”Orsaken till detta handlar om prioriteringar av våra begränsade resurser för att få maximal effekt och utväxling på de aktiviteter vi gör. Vi har väldigt mycket annat som rullar under den här perioden och gjorde helt enkelt bedömningen att det inte fanns utrymme att satsa på insamling under ramadan.”
Viktiga begrepp att känna till:
Zakat liknar begreppet ”tiondet” för kristna. En muslim förväntas ge minst 2,5 % av sina tillgångar till de fattiga och hungriga. Att ge en del av din rikedom till de fattiga är ett sätt att ge tillbaka till hela samhället. Belöningen av att ge gåvor under ramadan tros vara extra mycket värd – enligt islam är fördelen med välgörenhet under ramadan sjuttio gånger högre än under resten av året.
Sadaqa kommer från ett arabiskt ord som betyder ”sanning” och ”ärlighet”. Du kan ge sadaqa när som helst och det belopp som passar dig. En sadaqah kan vara en gåva i form av pengar eller en välgörande handling. Något så litet som ett leende kan ses som en sadaqah.