Krönika: Gemenskap som förändrar – civilsamhällets potential att förändra liv

Krönika i Patos, 29 november 2024

 

Hur bryter man en cirkel? Civilsamhället har en fantastisk förmåga att hjälpa människor att göra det men kan många gånger upplevas som stängt. Kommer man in i ett Folkets Hus så pågår redan aktivitet, det är redan någon som bär stolar, kokar kaffe och sätter upp affischer. Det krävs mycket för att gå fram till någon man inte känner och säga – kan jag hjälpa till – och det krävs minst lika mycket av den som just då är stressad för att hinna klart med allt innan studiecirkeln eller barndansen börjar att inte säga – tack, men det går bra – och hasta vidare.

Att vara så vaken i stunden att man uppfattar att den riktiga frågan inte handlar om stolarna utan om något mycket viktigare. Kan jag få göra något som är meningsfullt för någon annan? Kan jag få ett sammanhang där jag är efterfrågad och önskad?

Detta är inte en text som handlar om att vi som är engagerade i civilsamhället gör fel, är otillräckliga eller ska vara på ett annat sätt. Sådana texter är hela internet och många av våra medlemstidningar redan fulla av. Det handlar i stället om att försöka komma ihåg alla gånger man lyckats stanna upp och se en annan människa och att sedan klara av att göra det en gång till. Ett sätt att förenkla det för sig själv är att annonsera efter folk som vill vara med. Då får man möjlighet att vara förberedd, hinna sätta på kaffe och vara påväg någon annanstans. När Birkagårdens Folkets Hus i Jönköping gjorde det gick Edvin, 35 år, dit. Han hade blivit arbetslös i samband med pandemin och fick då hyra ut sin lägenhet och flytta hem till sina föräldrar. Det blev svårare och svårare att bryta cirkeln av ensamhet, isolation och känslan av att inte höra till, att inte ha ett sammanhang där man är efterfrågad och bidrar. Edvin beskriver det som en vändpunkt. Genom att börja volontärarbeta blev han en del av en gemenskap, fick nya vänner och blev stärkt av att ha tagit ett initiativ och lyckats förändra sitt liv. Nu omskolar han sig till elektriker och är en del av arbetet kring Birkagårdens Folkets Hus.

Det här är inte en text om att vi som är engagerade i civilsamhället gör fel men en sak skulle jag vilja att vi omedelbart slutade med. Fokusera inte på de tomma stolarna! Aldrig mer ett möte som inleds med att det är tråkigt att inte fler kunde komma. Om det kommer tre personer så är det ju tre personer som är där! Det är tre personer som istället för att sitta hemma eller gå och träna eller kolla på netflix valt att gå på ett möte eller en filmvisning eller vad det nu än kan vara. Låt oss fokusera på dem! För de gör stor skillnad för dem och för oss att de blir fler händer och huvuden och hjärtan i våra organisationer.

Nina Andersson
Vd Folkets Hus och Parker

Folkets Hus och Parker är en riksorganisation för 500 Folkets Hus och folkparker runt om i hela landet. Utifrån lokalsamhällets behov och genom huvudsakligen ideellt engagemang är dessa mötesplatser ett nav för föreningslivet och arrangerar kulturverksamhet, läxläsning, pensionärsfika, danser och mycket, mycket mer.