Så gör vi världen bättre, på riktigt

Charlotte Rydh

Varje dag möts vi av världens problem. Krig, miljökris, fattigdom och förtryck. På ett sätt enkla att förstå tyngden av men ändå lätta att avfärda, sortera bort och hoppas att någon annan löser. Vi är bekväma i vår vardag och det är inte så konstigt egentligen. Den brittiske antropologen Robin Dunbar menar att människan bara har kapacitet att upprätthålla 150 relationer samtidigt. 150 relationer som blir vår stam och vars ansikten våra hjärnor kan lägga över utsatta och lidande innan det tar stopp. Efter det blir det svårt att greppa. Men när problemen är så stora och ofta avlägsna, kanske till och med ligger i framtiden, är det inte konstigt att empatin avtar. Mänsklighetens utmaning grundar sig inte i problemen är svårförstådda eller att det saknas tekniska färdigheter att åtgärda dem. Vi har inget intelligensproblem, vi har ett empati- och solidaritetsproblem. Och om det är grundutmaningen, då kanske det också är lösningen.

Det är när den lilla människan sätter ner foten och tar sitt engagemang på allvar som saker utvecklas. Varje god handling förändrar samhället till det bättre och tillsammans kan effekten bli enorm. Det du gör har betydelse!

Nästan 6 av 10 svenskar säger att de har gett en gåva det senaste halvåret och drygt hälften uppger att de arbetar ideellt i någon form. Båda de här siffrorna är stabila med små förändringar över tid. Det här är strålande besked för den civilsamhället, vars hela existens och finansiering bygger på en enskilda medborgarens engagemang. Men räcker det att engagemanget är stabilt när samhället polariseras på olika sätt och bygger murar mellan länder och människor? När det skapas helt nya utmaningar för lokalsamhället samtidigt som globala framsteg för minskad fattigdom, förbättrad hälsa och utbildning snabbt raderas ut av inflation, krig och tätare miljökatastrofer. Behöver vi inte snarare ett ökat engagemang och mobilisera ännu fler för att skapa förutsättningar för positiv samhällsutveckling?

Den 29 november är det #GivingTuesday. Över hela världen samlas människor för att bidra till en generösare och mer rättvis värld. För att visa att vi bryr oss om varandra och vår gemensamma framtid.

Det är en dag som här i Sverige än så länge är lätt att missa i flödet av erbjudanden för Black Friday, Cyber Monday och julhandeln. Giving Tuesday visar dock att det är möjligt att skapa globala gräsrotsrörelser på kort tid. Det som 2012 startade i USA med tanken att mobilisera människor att göra goda handlingar, har idag vuxit till världens största rörelse för generositet och omtanke. Giving Tuesday finns idag i stort sett över hela jorden. För Giva Sverige är Giving Tuesday en del i vårt uppdrag att bidra till en bredare och starkare finansiering av civilsamhället.

På Giving Tuesday har du chansen att göra något alldeles extra för någon annan. Det behöver inte var något stort, dyrt eller avancerat. Kanske ger du en gåva, återvinner prylar, donerar blod, eller gör en volontärinsats. Vad du än bestämmer dig för att bidra med gör dina goda handlingar skillnad. Genom att delta i #GivingTuesday kan du visa hur du vill att ett samhälle ska fungera. Att du tror på ett samhälle där vi inte längre begränsas av ett stamtänk som slutade vara fördelaktigt för oss när vi lämnade stenåldern. Först då kan vi göra världen bättre, på riktigt.

Charlotte Rydh,
Generalsekreterare, Giva Sverige

Prenumerera på Patos.