Trendspaning: Att tänka både nu och sen

Den här artikeln är ett utdrag ur Giva Sveriges Trendrapport 2025.

Hur engagerar vi fler, oavsett om det handlar om timmar eller pengar? Eller åsikter.

Det är ju väldigt lockande att kasta sig huvudstupa rakt in i hittepået för att få förlösas i kreativa och roliga aktiviteter. Visst, ett och annat tomtebloss kanske träffar rätt. Men för oss som arbetar i civilsamhället handlar det inte om att bara kortsiktigt kunna engagera och hjälpa ibland. Vi behöver vara uthålliga och långsiktiga. Det är så vi engagerar och hjälper fler, och det är så vi skapar förtroende. Vi måste tänka både nu och sen.

Varje dag samlar vi in en ändlös mängd av data från våra målgrupper. Vi ber om pengar, lojalitet, engagemang. Och belönas i bästa fall med just det, och en forsande och aldrig sinande flod av data som lätt översvämmar även den mest begåvade kommunikations- och insamlingshjärnan.

Trimma maskineriet
Vi måste därför säkerställa att maskineriet är på plats; organisationen, strukturen och styrningen. Data måste samlas in enligt alla konstens och GDPRs regler, insikterna måste vara välgrundade och processerna effektiva. Kännedom, förtroende och givarvilja ska omsättas till givande.

Vi behöver bra processer för ett ständigt lärande om målgrupperna, och hela tiden förbättra förmågan att förutsäga beteende genom analys och prediktionsmodeller. Vilka är mottagarens drivkrafter? Har hen potential att bli en lojal och långsiktig givare? Vilken ingångsgåva fungerar bäst? Vi behöver fokusera på livstidsvärdet och testa. Och testa igen.

Att göra nytt är sen gammalt
Inom den tydliga organisationen och strukturen behöver vi sedan utgå från det vi redan vet och kan, och skapa utrymme för att tänka nytt. Vi måste anpassa oss och utnyttja målgruppernas förändrade beteenden och deras krav på mer flexibla engagemangsformer. Vi behöver alla hitta nya sätt att växa på den stagnerande marknaden för regelbundet privatgivande.

Röda Korset är en 160-årig rörelse, det är lätt att fastna i det gamla. Vår avdelning Kommunikation och Insamling har sedan fyra år tillbaka implementerat en agil organisation för att skapa en snabbare, flexiblare och mer effektiv organisation. Vi pratar
om 70-20-10 – 70 procent fortsätta med det som fungerar, 20 procent utveckla och testa inom det som redan fungerar, och tio procent att göra nytt. Innovation.

Vi som alla andra utbildar oss inom AI, och använder nya verktyg. Nu testar vi till exempel om vi kan hitta mönster hos månadsgivare kring vilka kommunikationsaktiviteter som
triggar till avhopp eller ökar lojalitet. Vi fortsätter med emojer och AI-prediktion för att lekfullt och tydligt hjälpa våra värvare att fokusera på de som potentiellt har högre livstidsvärde. Vi testar också om vi med hjälp av AI-sortering av skänkta kläder
till vår second hand-verksamhet kan öka andelen sålda kläder för att få in 100 kronor per kilo istället för de knappa två kronor vi får för återvinning. Och vi utvecklar nya engagemangsformer.

Den engagerande berättelsen
Sen behöver allt det här knytas ihop av den emotionella och särskiljande berättelsen. Som för Röda Korsets del handlar om att berätta den för allmänheten alltför okända
historien – vad skiljer Röda Korset från andra? Vi har därför i år lanserat vårt nya kommunikationskoncept ”Först på plats, alltid kvar”.

Välfungerande kommunikations- och insamlingsmaskiner i all ära, men vi behöver de emotionella berättelserna för att öppna hjärtan, övertyga hjärnor och locka händer och
fötter att besöka oss.

Så kommer vi att bli fler engagerade rödakorsare. Tillsammans med det självklart allra viktigaste – bra verksamhet som förhindrar och lindrar mänskligt lidande över hela världen. Hur gör ni?

Om Patrik Nygren-Bonnier
Patrik är kommunikations- och insamlingschef på Svenska Röda Korset.