Trovärdighet och engagemang viktigt vid samarbeten med ambassadörer och influencers

Kända ansikten har varit ett framgångsrikt koncept i alla tider. Det som förr hette intygsannonsering kallar vi idag för influencermarknadsföring. Där hittar vi artister, TV-stjärnor och aktivister – några är folkligt kända medan andra har en yngre, smalare, men ack så trogen publik. Patos undersöker vad som funkar och vad man bör tänka på. 

För ideella organisationer är influencermarknadsföring inget nytt, även om formerna ser annorlunda ut tack vare de sociala medierna. I vår bransch har ju ambassadörer funnits länge och är också att betrakta som en form av influencers, även om det för dessa inte bara handlar om antal följare på Instagram. 

Tamara Samadi är projektledare för PR och ambassadörer på Cancerfonden, som under många år har arbetat med ambassadörer. Hon berättar att engagemang och egna erfarenheter är av stort värde när de anlitar sina ambassadörer.
– För oss är det är viktigt att vi jobbar med personer som är engagerade i det arbete vi gör och de frågor vi driver, och som vill jobba tillsammans med oss för att färre ska drabbas och fler ska överleva cancer. Vi utvärderar inte ambassadörsamarbeten efter till exempel antal följare eller personliga egenskaper, men gemensamt för alla våra ambassadörer idag är att de har personliga erfarenheter av cancer, vilket gör att samarbetet med oss och engagemanget kring det vi gör blir naturligt och självklart för dem. 

Tamara Samadi

Cancerfondens ambassadörer får heller ingen ersättning, berättar Tamara.
– Nej, våra ambassadörer idag får inte arvoden, samarbetet grundar sig i att de vill engagera sig för något de känner starkt för. Vi har också ett slags rörligt samarbete där vi gemensamt kommer fram till vad de ska göra, förklarar Tamara. Vi ser gärna att våra ambassadörers styrkor och intressen också träder fram i de aktiviteter vi gör, och därför blir samarbetet och utbytet med varje ambassadör unikt och personligt. Vi försöker alltid ingå långsiktiga samarbeten med våra ambassadörer, där vi får möjlighet att över tid utveckla vårt samarbete och göra bra saker som engagerar. 

Ett exempel är projektet Träna med Sven, där Sven Melander med hjälp av professorn Micael Dahlen skulle komma i form efter sin första cancerdiagnos 2018.
– En stor del av vårt arbete är kunskapsspridning och genom detta initiativ ville vi på ett enkelt och roligt sätt öka kunskap om varför fysisk aktivitet är bra, berättar Tamara.

Sven Melander och Micael Dahlen

Samarbeten med influencers kan däremot vara mer kortsiktiga och baseras ofta på aktualitet, menar Tamara Samadi.
– Vi försöker alltid hitta sammanhang där vi jobbar för att driva Cancerfondens budskap, samtidigt som vi är relevanta för influencers och följare i deras kanaler, säger hon. 

Trovärdighet är centralt inte bara för samarbeten med ideella organisationer utan även influencersamarbeten i stort. Cure Media, en Influencer marketing-byrå som främst arbetar mot företag, har gett ut en handbok om influencer-samarbeten. Där återkommer fokuset på trovärdighet.  

”Influencer marketing är som en slags digital word-of-mouth på sociala medier. Genom att samarbeta med trovärdiga personer som din målgrupp aktivt följer och lyssnar till, kan du på ett effektivt och pricksäkert sätt nå ut med ditt budskap till rätt personer.” 

Cure Media menar även att influencers med färre, men mer engagerade följare kan ha en större inverkan på varumärket och anses mer trovärdiga hos din målgrupp.

Kändisar och influencers under pandemin
Under coronapandemin skapades flera kampanjer med kändisar och influencers i centrum. En av de mest uppmärksammade var kampanjen ”Kavla upp” där närmare 100 olika svenska profiler uppmanade svenskarna att vaccinera sig. Bakom kampanjen stod PR-konsulten Micael Bindefeld, kreatören Björn Rietz, branschorganisationen Komm och en rad reklambyråer. 
– Jag tror knappast att det gjorts något av den här magnituden i Sverige tidigare. 
Jag blir berörd av engagemanget från så många människor, det känns unikt att så många personer från olika delar av samhället vill samma sak, sa Bindefeld till tidningen Resumé. 

Även personer med stora följarskaror i sociala medier har använt sina kanaler till att informera om coronavirusets spridning. Bland dem som engagerade sig fanns Therese Lindgren, en av Sveriges största youtubers, och Angelica Blick, med över en miljon följare på Instagram, som intervjuade socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi.  

Även programledaren och influencern Hanna Persson har varit engagerad under pandemin. Hon har livesänt på Instagram tillsammans med läkaren Fredrik Sund, verksamhetschef för infektionssjukdomar på Akademiska sjukhuset i Uppsala, som fick svara på frågor från hennes följare.
– Ifall man har möjlighet att påverka tycker jag att man ska ta den möjligheten, sa Hanna Persson i en intervju med DN. Jag, som många andra, hänger mycket på Instagram och där kan man faktiskt sprida kunskap. Har man många följare är det kanske ännu viktigare att föregå med gott exempel, säger hon. 

Pia Olave, kommunikationsdirektör Akademiska sjukhuset i Uppsala, berättar att de kontaktade Hanna Persson eftersom hon uttalat sig om vikten av att följa de riktlinjer som finns.
– Hon var lite som en covidambassadör. Hennes följare består av unga människor och det är en målgrupp som det kan vara svårare att nå ut till med traditionella kanaler och medieformat, säger Pia Olave. 

Intresset för samarbeten med kändisar, ambassadörer och influencers lär fortsätta. Kanske är det som med andra varumärken att det blir allt viktigare för dessa människor att kunna visa på ett trovärdigt samhällsengagemang av något slag. På sätt kan de locka fler och mer lojala följare i framtiden. 

Och, i trovärdighetens namn, kanske kommer det att skapas en webbsajt där man kan se vilka ideella uppdrag olika kändisar ha? En sådan finns redan i USA, på www.looktothestars.org.   

Tamara Samadis tips för framgångsrika ambassadörsamarbeten  

  • Välj samarbeten med omsorgoch jobba med gemensamma värderingar i de frågor man vill driva 
  • Engagemang är viktigare än antal följare, dvs ibland är det viktigare att nå rätt än att nå brett 
  • Varje samarbete och relation är unikt, det finns inte en mall som passar alla

Text:  Jocke Lundell