Ledare i Patos, 19 december 2024
Precis som för många andra är den här tiden på året ett tillfälle för tillbakablick och reflektion. För egen del känner jag mig nu otroligt glad och stolt för allt som hänt och gjorts under 2024 men också taggad att kliva in i 2025. Från ett år där flödet av krig, katastrofer och kriminalitet aldrig verkar ta slut, tar jag ändå med mig glädje, styrka och hopp. Och detta tack vare att 2024 har präglats av samarbete och samverkan!
Tillsammans med våra medlemmar, andra organisationer, företag, myndigheter, politiker i Sverige och internationellt har vi kunnat åstadkomma både helt nya saker och landat projekt som pågått länge. Det har varit ett år av viktiga initiativ, inspirerande möten och betydelsefulla framsteg för Giva Sverige. Här vill jag lyfta några av höjdpunkterna.
- Ett av de kanske mest betydelsefulla framstegen under året är att Giva Sveriges Kvalitetskod har stärkts ytterligare genom bildandet av Kommittén för kvalitetssäkring av ideella organisationer. Tillsammans med experter och representanter från organisationer och företag har vi fördjupat arbetet med att säkerställa transparens och trovärdighet för ideella organisationer.
- Vi lanserade även checklista för bidragsgivare för att minska riskerna för att ideella organisationer utnyttjas för kriminella syften, liksom en branschstandard för förmedlingstjänster mellan givare och organisationer och en vägledning för direkta och indirekta kostnader vid projekt
- Fler kurser, utbildningar och webbinarier – allt för att sprida kunskap om givandet och öka professionaliseringen inom fundraising. Vi lade särskild tonvikt vid fördjupad kunskap om allmänhetens regelbundna givande, som minskar, och testamentsgåvor, som ökar något. Totalt har närmare 3620 personer deltagit under året på något av våra events.
- Årets Almedalsvecka blev en plattform för konstruktiva dialoger med en bredd av politiker där vi sätter ljuset på vikten av en balanserad finansiering av civilsamhället med tydliga incitament för givande men också strukturer för investeringar och kompetenshöjande insatser.
- Vi har sett ett ökat engagemang från företag och leverantörer till våra medlemmar som bidragit med stöd, kunskap och finansiering genom partnerskap, seminarier och konferenser.
- Vi avslutade året med att bredda juryn för Stenbeckspriset 2024 och ser medverkan från alla ledamöterna som ett kvitto på att organisationers arbete för att engagera människor och öka givandet har uppgraderats och professionaliserats, helt i Per Stenbecks anda. Den 7 januari öppnar vi för nomineringar och jag ser fram emot att fira vinnarna på Insamlingsforum 2025!
Avslutningsvis vill jag lyfta Trendrapport 2025 som lanserades tidigare denna vecka, där vi har samlat insikter från sju skribenter som reflekterar kring aktuella och framtida utmaningar och möjligheter för civilsamhället. I rapportens förord lyfts fram “att den främsta utmaningen för ett livskraftigt civilsamhälle och en stark demokrati är varken bristen på pengar eller konstruktiv politik, utan apati.
Ett utdrag ur rapportens förord
”Civilsamhället med dess myller av människor som engagerar sig tillsammans har historiskt varit en grundpelare för demokrati och social förändring, och i dagens Sverige behöver även civilsamhällets organisationer spegla den mångfald och komplexitet som präglar vårt samhälle. En röd tråd hos skribenterna i Trendrapport 2025 är att både organisationer och professionella behöver blicka inåt och söka efter lösningar hos, och för, oss själva. Det handlar om både en utmaning och en uppmaning till oss alla att kontinuerligt ompröva och utveckla våra verksamheter för att engagera människor från alla samhällsskikt och alla åldrar, för ett mer hållbart och inkluderande Sverige. Vad vi än gör, kan vi inte stå still.”
Så läs gärna de sju spaningarna under julhelgen, och i detta nummer av Patos finns också den första spaning ”Länge ignorerat, nyss värdesatt och nu omprövat: Kan gåvor ersätta skatter?”av Erik Amnå.
När vi nu blickar framåt mot ett nytt år, gör vi det med en stabil grund att bygga vidare på. Tack till er alla som är med och hjälper Giva Sverige att bli en starkare och bättre röst för och i civilsamhället – låt oss fortsätta framåt tillsammans!
Charlotte Rydh
Generalsekreterare