Utblick: Hur går det för världens viktigaste insamling?

Greta Thunberg ryter ifrån och uppmanar alla länder att bidra till det som kan ses som den viktigaste insamlingen i historien. Men det är långt kvar till målet för FN-ledda vaccinationsprogrammet Covax. ”Ingen är säker förrän alla är säkra” säger biståndsminister Per Ohlsson Fridh i en exklusiv intervju med Patos.

”Det är koloniala strukturer i en ny form”, skriver aktivisten Akin Olla i Guardian och hänvisar till att USA sitter på tre gånger så många vaccindoser som sin befolkning behöver, medan andra länder helt saknar vaccin.

Pandemin har med skoningslös tydlighet visat behovet av internationellt samarbete för att möta ökande behov. Samtidigt har den blixtbelyst de stora orättvisor som råder i världen.

För närvarande har i genomsnitt en av fyra personer i höginkomstländer fått ett Covid-vaccin, jämfört med bara en av mer än 500 för människor i låginkomstländer. ”Vi vet att det inte går att stoppa pandemin om man inte vaccinerar överallt” resonerade We Effects generalsekreterare Anna Tibblin i Tankar för dagen i P1.

Covax är FN:s svar på denna utmaning. Programmet ingår i initiativet Access to COVID-19 Tools Accelerator (ACT-A) med ett totalt finansieringsbehov på över 38 miljarder dollar för vaccin, diagnostik och behandling. Donald Trump och USA ställde sig först helt utanför Covax. Nu har Biden ändrat beslutet, men de stora pengarna lyser med sin frånvaro.

Greta Thunberg, Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

”Det är en tragedi, det internationella samfundet måste göra mer för att bekämpa vaccinorättvisan” sa Greta Thunberg när hon själv meddelade att hennes fond skänker 120 000 dollar till Covax.

Programmet har fått fart, men målet om att vaccinera två miljarder människor genom Covax är långt borta. I dagsläget har ungefär 40 miljoner människor fått en dos genom programmet.

”Jag uppmanar det globala samfundet att följa Gretas exempel och göra vad de kan för att ge stöd till Covax, för att skydda världens mest utsatta människor från denna pandemi” sa WHO chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus i en kommentar.

Sverige är världens största givare till Covax per capita. I en intervju med Patos ger Per Ohlsson Fridh, Minister för internationellt utvecklingssamarbete, Sveriges syn på Covax.

– Sverige var tidigt med och bidrog till uppstarten av Covax’s arbete. Två gånger fattades beslut om att gå in med engångsbelopp på 100 miljoner vardera. Det var viktigt för att få i gång arbetet och börja med att distribuera vacciner globalt, säger Per Ohlsson Fridh.

Nyligen fattade regeringen beslut om att ge ytterligare 2,25 miljarder till Covax över en tioårsperiod.

– Den här pandemin kommer ta lång tid att mota bort. Även om vi just nu får ut vaccin i hög takt till rika länder, kommer spridningen ta lång tid att stoppa globalt. Då är det viktigt att Covax har goda resurser över lång tid framöver. Med detta bidrag är Sverige världens största givare till Covax per capita.

EU-kommissionen och medlemsstaterna hade tidigare bidragit med runt 2,2 miljarder euro till Covax, det är långt kvar till de 38 miljarder som sägs behövas. Ser du optimistiskt om att målet kan nås?
– Nu ser vi att fler länder kommer in med donationer till Covax. För ett par veckor sedan skrev Sverige tillsammans med många andra länder under en deklaration i FN om att bidra till global vaccinering och att det arbetet ska ske genom Covax. Jag är hoppfull om att de kommer få de resurser den behöver och tillräckligt med omfördelade doser för att snabbt kunna vaccinera även utvecklingsländerna.

Per Olsson Fridh Foto: Ninni Andersson

Per Ohlsson Fridh pekar på att förutom resursfrågan är utmaningen att det nu ligger handelsrestriktioner för vacciner och ingredienser till vacciner som bromsar tillverkningen.

– Handelspolitiken måste också användas för att möjliggöra en mer rättvis fördelning av vaccin, inte som ett hinder. Här är Sverige också aktivt, bland annat inom EU.

Vad händer om insamlingen inte lyckas?
– Konsekvenserna av att misslyckas med en global vaccinering mot Covid-19 kan vara förödande. Låter vi viruset spridas fritt kommer det förr eller senare att mutera till ett virus våra vaccin inte biter på. Då börjar vi om på ruta ett, med höga dödstal, nedstängda skolor, dalande ekonomier och stängda samhällen.

– Och har vi lärt oss något det senaste året så är det att virus inte respekterar landsgränser. Detta kommer med andra ord också drabba oss i Europa och Sverige. Den utvecklingen måste vi motverka till varje pris. Biståndet kan göra en del, men här krävs också att andra finansiella flöden riktas om för att stödja målen om att hela världen måste vaccineras. Ingen är säker förrän alla är säkra.

Så kan du bidra

  • Vaccine Forward är en nystartad insamlingsorganisation för inköp och distribution av Covid-19 vaccin till världens 92 fattigaste ekonomier till förmån för Globala Vaccinalliansen (GAVI). Med stort stöd från näringsliv och politik och i samarbete med en internationell betalningsleverantör startade organisationen på knappt två månader. Vaccine Forward är ny associerad medlem i Giva Sverige.
  • Företag och privatpersoner som vill bidra till Covax kan även skänka pengar via Unicef.

Text: Marcus Lundstedt, chef för Media och Påverkan på We Effect