Ny vägledning för realistisk projektbudgetering

Under senare år har många bidragsgivares krav på detaljerad information och rapportering ökat samtidigt som kostnader för administration och uppföljning inte alltid ersätts fullt ut. Giva Sverige lanserar därför nu en vägledning för direkta och indirekta kostnader vid projektansökningar för att skapa en standard för god praxis inom projektfinansiering som täcker alla kostnader.

Vägledningen strävar efter att etablera en gemensam standard för projektfinansiering från offentliga och privata bidragsgivare. Den innehåller tydliga rekommendationer för budgetering och beräkning av både direkta och indirekta kostnader i projektansökningar och målet är att ge både bidragsgivare och organisationer som söker projektstöd en gemensam bas att utgå ifrån. Riktlinjerna är främst tänkta för anslag och projektstöd men kan även fungera som en bra grund för andra typer av ansökningar och finansieringsformer.

Grundprincipen är att projektbudgeten ska täcka alla kostnader för att säkerställa att projektet kan genomföras enligt plan och uppfylla bidragsgivarens krav. Det innebär att budgeten behöver vara realistisk och inkludera alla projektfaser och utgifter. Viktiga kostnader för att nå projektmålen ska alltid finansieras genom projektbudgeten, och om bidragsgivaren kräver en egeninsats från organisationen ska den också vara tydligt redovisad i budgeten.

En arbetsgrupp med representanter från medlemsorganisationer har tagit fram vägledningen där också privata och offentliga bidragsgivare har varit delaktiga i processen och bidragit med erfarenheter och synpunkter.

Läs hela vägledningen här!

Vill du veta mer om vägledningen? Anmäl dig till vårt lanseringswebbinarium 29 november kl. 9.00 – 9.45 där representanter från Giva Sveriges arbetsgrupp för direkta och indirekta kostnader berättar mer om vägledningen.

Läs mer om webbinariet och anmäl dig här!

Giva Sveriges arbetsgrupp för direkta och indirekta kostnader har bestått av medarbetare inom ekonomi och projektfinansiering från olika medlemsorganisationer. Följande personer har ingått i arbetsgruppen:
Anna Ruddock, gruppchef Award- och Grants controlling, Rädda Barnen
Cecilia Harmsen Wahlberg, Manager Loyalty & Insight, Läkare Utan Gränser
Charina Hallberg, kassör, Giva Sverige (tidigare ekonomichef, Kvinna till Kvinna)
Johan Degerheim, controller, Världsnaturfonden WWF
Karin Wallenbert, ekonomichef, Naturskyddsföreningen
Lennart Hernander, ekonomichef, Act Svenska Kyrkan
Malin Söderström, generalsekreterare, Operation Smile
Pernilla Stolpe Rudolph, enhetschef Verksamhetsstyrning, Svenska Röda Korset