Stort engagemang på Giving Tuesday och ökat givande på Black Friday

Det var återigen ett överväldigande engagemang på Giving Tuesday den 28 november. Under #givingtuesdaysweden fullkomligt exploderade det av fina initiativ och engagemang som tillsammans spred viktiga budskap om givande och omtanke, i en tid då det behövs som mest. Men även Black Friday inspirerar till givande som en motvikt till konsumtion.

I Sverige engagerade sig mer än 150 organisationer och företag under Giving Tuesday 2023 och visade att vi tillsammans kan vara en positiv kraft genom att skifta fokus från konsumtion till givande och engagemang. Influencern Therese Lindgren uppmärksammade Giving Tuesday och anordnade en insamling till förmån för Djurens Rätt. Kampanjen ”Hela Sverige lyser” startades av IM (Individuell Människohjälp) där det gick att köpa ett digitalt ljus och skicka till vänner och bekanta. Intäkterna går till IM:s arbete i de krigsdrabade områdena i Gaza och Ukraina. Många företag valde att skänka delar av sin omsättning av försäljningen till en utvald organisation. Andra gav blod på arbetstid, lät anställda välja en organisation att ge pengar till eller arrangerade klädinsamlingar.

Genom ett samarbete med TikTok kunde Giving Tuesday Sweden nå ut med budskap om givande och engagemang även till unga. Giving Tuesday Sweden hade en kampanjsida på TikTok där organisationer och företag kunde samla innehåll under budskapen ”Ge en gåva”, ”Ge av din tid” och ”Höj din röst”. Kolla in kampanjsidan här!

Giva Sverige tog tillfället i akt och bjöd in till en halvdagskonferens där sju olika experter delade med sig av kunskap. Drygt 100 personer tog sig till Mötesplats Mariatorget för att nätverka och inspireras med nya insikter på givandets egen dag – Giving Tuesday! Missade du evenemanget? Här har vi samlat de viktigaste lärdomarna från dagen – läs mer!

Engagemanget under Giving Tuesday syntes även bland givandet till ideella organisationer. Antalet swishade gåvor till ideella organisationer ökade med hela 300% jämfört med en vanlig tisdag i november och det totala värdet uppgick till drygt 4,6 mkr. Däremot minskade antalet gåvor med 20% jämfört med 2022.

Givandet på Black Friday ökar
Trots att antalet gåvor på just Giving Tuesday minskade i år syns samtidigt en ökning av givandet på Black Friday. Både organisationer, företag och privatpersoner valde alltså att ge istället för att konsumera på Black Friday, precis i linje med ambitionen för Giving Tuesday. Enligt data från GetSwish ökade antalet gåvor med 15% jämfört med 2022 och det totala värdet ökade med 18% och landade på över 6,7 miljoner kronor under Black Friday.

Butiken Blankdays i Jönköping höll stängt på Black Friday och i stället ägnade ägaren dagen åt att plocka skräp på Vätterstranden. Stellar Equipment gjorde en ”White Friday” där företaget i stället för att sänka priserna gav bort 20 procent av försäljningen till en organisation som jobbar för miljön. Detta år valde de även att uppmärksamma givande och generositet genom att avslöja den vinnande organisationen Världsnaturfonden WWF på just Giving Tuesday. Det spridda engagemanget visar att Giving Tuesday, som är en motreaktion mot konsumtionshetsen i november och december, engagerar brett och inspirerar till givande även på andra dagar.

Preliminär statistik visar att summan av gåvor under Giving Tuesday i USA i år uppgick till 3,1 miljarder dollar. Det är en ökning med 0,6% jämfört med föregående år. Andelen deltagare på Giving Tuesday minskade med 10% jämfört med 2022, vilket är i linje med utvecklingen av ideellt engagemang i USA enligt Giving Tuesday USA.

Giving Tuesday är en dag för att synliggöra det stora engagemang och generositet som finns runt om i Sverige och globalt. Stort tack till alla er som på något sätt deltog på Giving Tuesday! Ert engagemang är viktigt – tillsammans gör vi världen bättre! Nu blickar vi framåt till Giving Tuesday 2024 som är den 3 december. Under tiden kan du bli inspirerar på Instagram, LinkedIn och TikTok där Giving Tuesday Sweden lyfter goda exempel och delar tips på hur du kan engagera dig i din vardag hela året.