Replik: Inte konstigt att hjälporganisationer betalar löner

Tack vare att en givare genom en insändare i Göteborgs-Posten reflekterat över vad hennes gåvor till ideella organisationer används till fick Giva Sverige tillfälle att förtydliga hur ideella organisationer och insamling av gåvor fungerar.

Replik på Det är något som inte stämmer med hjälporganisationerna | GP

Gun Lund tar upp flera viktiga frågor om ideella organisationers arbete och vad pengarna går till. Många av de organisationer som Gun Lund själv stödjer genomför livsviktig och komplex verksamhet. De bedriver kirurgi i katastrofzoner, hjälper utsatta barn eller ger stöd till hjärnforskning. De hanterar stora summor pengar som skänkts från allmänheten. Då behövs utbildad personal och system för antikorruption för att se till att pengarna hamnar rätt. Alltså administration.

Att organisationerna betalar löner är inte konstigare än att skolan, kommunen eller vården behöver utbildad personal som ser till att pengarna gör nytta. En stor del av organisationernas arbete utförs av frivilliga, men vissa arbetsuppgifter får inte gå fel. Då krävs att man anställer utbildad personal.

Organisationerna skickar också ut information till givarna om vad pengarna använts till. Och ja, syftet med detta är även att samla in mer pengar. Det är nödvändigt. För om ingen vet vad organisationerna gör, varför skulle någon då vilja ge dem pengar?

Studier av givande visar också att människor ger när de blir tillfrågade. Det är alltså ett effektivt sätt att få nödvändigt stöd. Men det är helt rätt att Gun Lund ställer höga krav på de organisationer hon ger pengar till. Det hoppas jag att hon fortsätter göra. Och jag hoppas också innerligt att hon och många andra vill fortsätta ge av sina pengar, sin tid eller sitt engagemang. För när vi nu ser hur utsatthet och fattigdom ökar behövs det mer än någonsin.

Charlotte Rydh, generalsekreterare för Giva Sverige

Repliken publicerades ursprungligen i Göteborgs-Posten. Klicka här för att komma till artikeln.