Bakom kampanjen: Suicide Zeros livsviktiga snack

Under rubriken ”Bakom kampanjen” tittar vi in bakom framgångsrika och kreativa kampanjer. Stora som små. Vi kollar hur det gick, vem som gjorde vad, hur idén föddes och vilka lärdomar man dragit av kampanjen. Den här gången tittar vi in bakom ”Livsviktiga snack”.

Kampanj 
Livsviktiga snack 

Organisation
Suicide Zero 

Bakgrund
– Forskning visar nämligen att ju lättare barn har att prata om känslor och uttrycka hur de mår, desto bättre skyddade är de mot bland annat depression och självmord längre fram i livet, berättar Stina Thimrén, projektledare och en av organisationens eldsjälar som varit med sedan starten 2013. 
Basen i kampanjen är en bok och inspirationen till den hittade Stina i sin egen brevlåda.
– När jag såg Tonårsparlören från IQ-initiativet (en bok med fakta och tips om ungdomar och alkohol som vänder sig till tonårsföräldrar) tänkte jag att ”en sådan bok borde vi också göra!”
Tina sålde in idén och skrev en ansökan till Allmänna Arvsfonden och fick pengar till projektet. Men inte till boken.
– Nej, de trodde inte på bokidén, berättar Stina och skrattar. Vi fick bekosta tryck och utskick själva, men det blev ju en succé.   

Stina Thimrén

Idé
Stina Thimrén sålde i alla fall in idén på kollegorna på Suicide Zero.
– Jag tänkte mig en bok som landar på hallmattan och som är sådär lite artigt påträngande, säger hon. 
Boken ”Livsviktiga snack” innehåller tips, övningar och fakta som ska inspirera föräldrar att prata mer med sina barn. Forskning visar att barn som kan uttrycka hur de mår är bättre rustade för att klara livets utmaningar. Förutom boken togs även en hemsida fram. 

Mål
– Målet var helt enkelt att sprida kunskap och tips för att föräldrar ska lära sina barn att sätta ord på känslor, berättar Stina.  

Genomförande
I maj fick 117 765 föräldrar boken Livsviktiga Snack hem i brevlådan. Samtidigt lanserades hemsidan livsviktigasnack.se där fler kunde läsa och beställa boken. För att öka spridning köpte vi även mediautrymme i print, tunnelbanor mm. Materialet har tagits fram i samarbete med psykologer, psykiatrer, kuratorer, läkare och forskare. En projektgrupp bildades och man tog hjälp av en extern skribent och en reklambyrå för att paketera allt material. Stina är mycket tacksam för det engagemang som alla kring projektet visat.
– Vår reklambyrå Åkestam Holst har lagt ner så mycket hjärta i detta. De har gjort ett fantastiskt jobb. Vi fick också stor hjälp av personer som varit med och gjort Tonårsparlören. Det var en lång resa med många utmaningar. Hur pratar vi med målgruppen? Vilka åldersgrupper ska vi vända oss till? 

Resultat
– Mottagandet var fantastiskt, säger Stina. Föräldrareaktionerna och det mediautrymme vi fick bevisade att detta var ett efterlängtat initiativ. Hela 90% av målgruppen uppger att de läst boken och det är högt över branschstandard.  

Boken spreds även utanför målgruppen. Fler föräldrar beställde boken liksom mor- och farföräldrar, skolor, vårdcentraler, BUP, idrottsföreningar, mm. Till och med grannländer hörde av sig och ville ha boken! 
– Livsviktiga snack har gett tiotusentals barn bättre förutsättningar för att möta det som är jobbigt, och än fler ska rustas – nu sitter vi och jobbar med nya upplagor, berättar Stina. 

Kampanjen vann dessutom 75W (näst bästa pris) i kategorin Samhällsansvar och ideellt i tävlingen 100-wattaren som belönar effektiv reklam och Svenska Designprisets pis ”Reklam – print/illustration och infographic”. Reklambyråns designer fick också pris som ”Årets designer” och hela kampanjen fick specialpriset ”Årets våghals” för ”någon som brutit ny mark och gjort något extraordinärt.   

Budget
Tryck och distrubution av bok ca 1 300 000 kr. 

Form, webb, innehåll samt kommunikationsmaterial i samband med lansering ca 750 000 kr. (finansierat via Allmänna Arvsfonden) 

Lärdomar
– Detta är vårt största suicidpreventiva projekt och det är klart att resultatet ger oss självförtroende att jobba vidare. Tanken är ju att boken ska komma ut varje år, berättar Stina.  
Jag är glad att vi vågade gå på vår magkänsla att göra en bok, trots många inte trodde att det skulle fungera. Så en lärdom är ju att man ska tro på sin idé och tänka att det faktiskt kan gå ännu bättre än vad man tror. 

Kampanjen och boken har också gjort att organisationen kommit in på arenor där det tidigare varit svårt att få vara med.
– Skolan är ju framförallt en arena där vi nu står mycket starkare. Kuratorer och elevhälsa vill jobba vidare med oss och det är jätteroligt. Det är fantastiskt att få se materialet sprida sig så stort. Att sätta ord på sina känslor är ju ett skydd för livet, avslutar Stina Thimrén. 

Arbetsgrupp på Suicide Zero
Stina Thimrén, projektledare
Anna Matzinger, redaktör och skribent
Frida Käck, produktionsledare
Zu-Yon Han, digital projektledare

Samarbetspartners
Kommunikation, form och innehåll: Åkestam Holst
Webbyrå: BKRY 

Särskilt tack till dessa personer som på ett generöst sätt delat med sig av sin kunskap: 

Reyhaneh Ahangaran, leg. psykolog
Johan Andreen, specialistläkare i psykiatri och barn- och ungdomspsykiatri
Louise Aronsson, verksamhetsledare Tilia
Katarina Blom, leg. psykolog
Martin Forster, leg. Psykolog och forskare vid Karolinska Institutet
Somaya Ghanem, kurator BRIS
Lotta Halvardsson Ekdahl, kurator
Maria Lalouni, leg. psykolog och forskare vid Karolinska Institutet
Kajsa Lönn Rhodin, leg. psykolog och psykoterapeut
Ullakarin Nyberg, överläkare i psykiatri och suicidforskare vid Centrum för psykiatriforskning, Karolinska Institutet
Liria Ortiz, leg. psykolog och psykoterapeut
Jenny Rider, kurator BRIS
Noam Ringer, PhD och leg. psykolog, Specialpedagogiska institutionen, Stockholms universitet

Text. Jocke Lundell