Barncancerfonden bad om 15 kronor och slog rekord i antal gåvor

På Giving Tuesday 2022 uppmanade Barncancerfonden till att swisha 15 kronor för de 15 procent som inte överlever barncancer. I vanliga fall brukar inte Barncancerfonden be om så små belopp, men en tydlig koppling till de 15 procent som inte överlever barncancer fick kampanjen också ett tydligt kunskapsinnehåll.

Överlevnaden för barn i Sverige som drabbats av barncancer är 85 procent i snitt, och därmed är det 15 procent som inte överlever. Den siffran måste minska och för det krävs mer forskning. Barncancerfonden skapade därför en kampanj på Giving Tuesday 2022 som kopplade ihop gåvan på 15 kronor med de 15 procent som inte överlever barncancer.

”Det var väldigt roligt att vi kunde skapa en engagerande kampanj med små medel tack vare kreativa medarbetare och bra internt samarbete mellan olika avdelningar”, säger Hans Kulin, ansvarig för sociala medier på Barncancerfonden.

För att sprida kampanjen tog de hjälp av ett antal influencers. I sina sociala kanaler delade Barncancerfonden uppmaningen via en film med Katia Mosally, Dragomir Mrsic, Camilla Läckberg, Sarah Sjöström och Theoz. Budskapet som alla influencers förmedlade var enkelt och tydligt – gör som jag, swisha 15 kronor för de 15 procent som inte överlever.

Kampanjen fick stor framgång. Budskapet om att 15 procent inte överlever barncancer nådde en potentiell miljonpublik. Totalt spred nästan 50 stycken kända profiler, med sammanlagt 3,1 miljoner följare, kampanjen, som samlade in totalt 441 637 kronor och satte rekord i antal gåvor på Giving Tuesday.