Gör gott

Skriv testamente idag. Nu. Det går fort. Och sen lever du längre.
Det är sant! I alla fall så sant som det blir med statistik. Enligt väl underbyggd sådan lever nämligen människor som inkluderar en ideell organisation i sitt testamente 18 år längre än andra!

Det kan låta märkligt, men siffrorna bygger på över 25 års statistik från det brittiska företaget Smee Ford Ltd som läser och hanterar över tusen testamenten om dagen. De har sett att människor som skriver ett testamente där en del av arvet går till välgörenhet i genomsnitt blir 87 år, vilket man kan jämföra med medellivslängden i Storbritannien som är 69 år.
I England är det ganska vanligt att man ger en gåva till sina favoritorganisationer i sitt testamente. I Sverige är det ännu inte lika vanligt. Det vill vi ändra på. Vi hjälper dig att gå från god tanke till god handling och förlänga livet samtidigt! Här hittar du goda råd, tips, frågor och svar, gratis testamentesmall och mycket mer.

Du bestämmer själv
Dina bröstarvingar har laglig rätt till hälften av din kvarlåtenskap. Resten bestämmer du själv över.
Saknas arvingar och testamente går all din kvarlåtenskap till Allmänna Arvsfonden. Arvsfonden bidrar årligen till olika projekt som ansökt om pengar från den. Vill du att dina pengar ska bidra till att förnya och utveckla verksamhet som stöttar barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning, och inte har några arvingar, kan du alltså låta bli att skriva testamente.
Men, om det finns några andra ändamål som du känner lite extra varmt för, behöver du upprätta ett testamente där du talar om vad du önskar att pengarna ska gå till. En del tror att det bara är om man inte har några arvingar, och är mycket rik, som man skänker till organisationer i sitt testamente. Så är det inte. Precis som i vanliga livet, är alla organisationer tacksamma för alla gåvor, små och stora.

Om du vill att delar eller hela din kvarlåtenskap ska gå till en eller flera organisationer som du vill stötta, finns det några bra saker att tänka på.
Du hittar information om det på sidan nedan –  ”Från tanke till handling”.