Insamlingspodden intervjuar Årets organisation

Comeback! En pandemi kom i vägen för inspelning av Insamlingspodden, men nu är Ted Henningsson och Henrik Östman tillbaka starkare än någonsin med en ny säsong.

I det första avsnittet av säsong 3 gästar Karin Schulz, generalsekreterare på Mind, podstudion på Östermalm. Mind tog hem priset i kategorin Organisation i utmärkelsen Årets insamlare som delades ut vid Insamlingsforum den 3 september, och Karin frågades ut om hur det gick till att ta Mind från en ganska okänd organisation till att bli årets insamlare. Motiveringen från juryn löd:

Med avstamp i en tydlig vision; att öppna en nationell stödlinje för att förebygga självmord, startade Mind år 2014 ett strategiskt arbete med att bygga upp sin insamlingsverksamhet. Sedan dess har resan gått i en rasande fart och 2019 kom att bli ett rekordår. Genom att lägga stor kraft på att öka kännedomen, vidareutveckla befintliga insamlingsmetoder och ständigt testa nytt har Mind mellan åren 2015 och 2019 ökat sina intäkter med 369 procent; från 6,4 till 30 miljoner kronor. Mind har därmed bevisat att det med en tydlig strategi och fokus är möjligt även för en liten organisation att bli en insamlingsaktör att räkna med.

I podden pratar Ted och Henrik om med Karin om hur Mind konkret har gått tillväga för att femdubbla sin insamling de senaste fem åren. Karin menar att man som organisation måste våga tänka större:

”Om man tror att man har en bra verksamhet, då är det den man ska lyfta hela tiden. Då är det inga problem med att söka mycket pengar. Man ska inte tänka smått helt enkelt, om man gör något bra!” 

Samtalet kommer även in på hur corona har påverkat Minds verksamhet – hur gick man tillväga för att så snabbt ställa om och utöka äldrelinjen för att kunna ta emot fler samtal än man någonsin gjort?

Lyssna på avsnittet med Karin Schultz här