De kan ta hem utmärkelsen Årets insamlare

Med rekordmånga bidrag att ta ställning till har juryn nu enats om finalisterna i Årets insamlare 2020. Trots pandemin har många ideella organisationer lyckats med stora bedrifter under 2020, vilket speglas i årets bidrag.

– Att kommunikation som går rakt in i det limbiska systemet fungerar, visar finalisterna i alla kategorier i Årets insamlare 2020. Jag har både fällt en tår och skrattat högt under juryarbetet. Att med kommunikation väcka känslor och beröra så att jag faktiskt beställer en rosa boxboll och sen tänker på en gammal organisation på ett nytt sätt, det ger hopp. Särskilt under pandemin. Jag är imponerad av all kreativitet, kämpaglöd och kärlek årets många bidrag visar, säger Helena Westin, ordförande för Komm! och medlem i juryn.

Att kommunikation som går rakt in i det limbiska systemet fungerar, visar finalisterna i alla kategorier i Årets insamlare 2020. Jag har både fällt en tår och skrattat högt under juryarbetet.

Årets insamlare är Sveriges mest prestigefyllda pris för insatser inom insamling och givande. Det instiftades 2002 och delas ut av branschorganisationen Giva Sverige för att främja innovation, engagemang och professionalism inom området insamling av gåvor i ideell sektor.

Nu har juryn utsett årets finalister, i fem kategorier. Vinnarna utses i samband med Insamlingsforum Online – Nordens största konferens om insamling och givande – den 17 mars.

– Vi i juryn är helt överväldigade över det oerhörda jobb de ideella organisationerna har gjort 2020. Årets bidrag visar att man under brinnande pandemi inte bara har hanterat ändrade förutsättningar och ökade behov, utan även tänkt nytt, startat innovativa företagssamarbeten och engagerat givare. Det visar på en oerhörd kraft och anpassningsförmåga i den ideella sektorn, säger Charlotte Rydh, generalsekreterare på Giva Sverige och juryns ordförande.

Här är alla finalister i Årets insamlare 2020

Organisation
Ecpat
Kvinna till Kvinna
Stockholms Stadsmission

Företagssamarbete
Naturskyddsföreningen och Apoteket Hjärtat
Rädda Barnen och Astrid Lindgren AB
Vi-Skogen/We Effect och LRF, Coop, KF, Folksam, Riksbyggen, HSB, OK, Konsumentföreningen Stockholm, Swedbank, Coompanion, Lantmännen & Fonus

Kampanj
Cancerfonden för Tillsammans igen
Göteborgs Stadsmission för Mensfadder
Räddningsmissionen för Swisha en frukost
Vi Skogen/WeEffect för Hela Sverige mot hungerpandemin

Kollega
Jakob Jansson på Mentor
Jenny Jonskog på Kvinna till Kvinna
Katerina Ingenlath på Räddningsmissionen

Givare
Frida Jonsvens och Maria Broström för Kvinna till Kvinna
Sara Day för Göteborgs Stadsmission
Sebastian Käller för Hjärnfonden

Juryn för Årets insamlare 2020
Marie Alani, Program Director, Berghs School of Communication
Mikael Färjsjö, projektledare, Cancerfonden & styrelseledamot Giva Sverige
Pär Larshans, hållbarhetschef, Ragn-Sells
Charlotte Rydh, generalsekreterare, Giva Sverige samt ordförande för juryn
Karin Schulz, generalsekreterare, Mind & 2019 års vinnare av Årets insamlare Organisation
Helena Westin, konsult, styrelseordförande för Komm!