Detta händer på Giving Tuesday – motreaktionen till Black Friday

Imorgon den 28 november är det Giving Tuesday. Givandets egen dag engagerar miljontals människor i nästan alla världens länder. I Sverige planeras mängder av initiativ; allt från IM:s kampanj ”Hela Sverige lyser” till företag som bojkottar Black Friday.

Giving Tuesday startade 2012 som en reaktion mot konsumtionsdagar som Black Friday och Cyber Monday. Idag är det en global rörelse för generositet som engagerar miljontals människor över hela världen.

– När utsattheten i Sverige ökar, katastroferna runtom i världen är svåra att överblicka och klimatkrisen kommer allt närmare inpå oss, då är en dag som Giving Tuesday extra viktig. Vi behöver se att vi är många som vill gott och att varje liten insats faktiskt har betydelse, säger Charlotte Rydh, generalsekreterare på Giva Sverige.

Det är sjätte året som Giving Tuesday uppmärksammas i Sverige. Förra året deltog över 200 organisationer och företag, och antalet swishgåvor till insamlingsorganisationer ökade med drygt 500 procent jämfört med en vanlig dag i november.

– Vår förhoppning är att Giving Tuesday ska bli större än Black Friday. Tisdagen den 28 november är ett startskott för en tid av givande och omtanke. December är för många en månad då vi tänker extra mycket på de som är oss närmast. En tid då vi skapar ljus i mörkret i en tid då det behövs som mest, säger Charlotte Rydh.

Imorgon är det stor aktivitet över hela landet, där såväl organisationer som företag och privatpersoner engagerar sig. Djurens Rätt anordnar en gåvoinsamling tillsammans med influencern Therése Lindgren. IM (Individuell Människohjälp) startar kampanjen ”Hela Sverige lyser”, där man kan köpa ett digitalt ljus och skicka till vänner och bekanta. Pengarna år till IM:s arbete i de krigsdrabade områdena i Gaza och Ukraina.

Många företag väljer att skänka delar av sin omsättning av försäljningen till en utvald organisation. Andra ger blod på arbetstid, låter de anställda välja en organisation att ge pengar till eller arrangerar klädinsamlingar. Vissa väljer att uppmärksamma Giving Tuesday som ett sätt att få fler att skippa Black Friday. Butiken Blankdays i Jönköping håller stängt på Black Friday och ägaren ägnar i stället dagen åt att plocka skräp på Vätterstranden. Stellar Equipment driver sin motreaktion ”White Friday” där företaget i stället för att sänka priserna ger bort 20 procent av försäljningen till en organisation som jobbar för miljön. Detta år vill de även uppmärksamma givande och generositet genom att avslöja vinnande organisation på just Giving Tuesday.

7 tips: Det kan du göra på Giving Tuesday

  1. Ge en gåva – till en organisation som arbetar för något du tycker är viktigt.
  2. Ge av din tid. Gör en volontärinsats eller hjälp någon i din närhet.
  3. Höj din röst. Engagera dig för en fråga som är viktig för dig, exempelvis genom att skriva på ett upprop.
  4. Ge bort något du inte längre behöver till en second hand-butik som skänker vinsten till viktiga ändamål.
  5. Starta en egen insamling för en organisation.
  6. Hör av dig till någon som du inte haft kontakt med på länge.
  7. Ge en komplimang till en kompis eller kollega.


Om Giving Tuesday
Giving Tuesday startades 2012 av Belfer Center for Innovation & Social Impact vid 92nd Street NY i samverkan med United Nations Foundation. Giva Sverige; branschorganisationen för tryggt givande, är sedan 2017 nationell samordnare för Giving Tuesday i Sverige.

https://www.givingtuesday.org/
https://givingtuesday.se/