Helt hypotetiskt: Teblad om framtidens insamling

Helt hypotetiskt. Swish eller Klarna som enda betalsätt för all framtid, vilken väljer du? Du får åka tillbaka i tiden och ändra en sak som påverkar din organisation, vad? Under den här vinjetten i Patos lyfter vi nya tankar och idéer genom att låta olika personer svara på en helt hypotetisk fråga. Formatet är kort och snabbt och som man frågar får man svar – alltså helt hypotetiskt.

”Äntligen! Du får chansen att möta en person som kan spå i teblad (jo på riktigt!) och du får ställa en specifik fråga kring insamlingsbranschens framtid. Tänk till riktigt ordentligt nu, vad passar din organisation på att fråga om framtiden och varför?”

Ted Henningsson, chef marknad och insamling på Operation Smile Sverige

”Oj, det var snålt med bara en fråga. Men med tanke på nyheten om att antalet användare på Facebook för första gången minskat samtidigt som Zuckerberg själv verkar vara mer intresserad av att prata metavärld, ligger det nära till hands att reflektera kring framtidens digitala landskap. Och utifrån våra viktiga målgrupper vore det väldigt intressant att se utvecklingen kring digitalisering och seniorer. Hur kommer digitaliseringen påverka seniorers givande? För visst har man svårt att se att dagens 50-åringar helt plötsligt kommer att vakna en dag och bli glada för att ett brev från någon av oss dimper ned i brevlådan? Eller så kanske det ligger något väldigt underskattat i ett papper när allt annat kretsar kring en metavärld? Snälla teblad hjälp mig!”

Louise Permelin Berg, företags- och marknadsansvarig på Bröstcancerförbundet

”För att lyckas ännu bättre med insamling via företagssamarbeten frågar jag hur CSR och hållbarhetsarbetet hos företag ser ut i framtiden. Om svaret är det har blivit ännu viktigare vill jag veta hur företag väljer att engagera sig för att hjälpa organisationer att få fler och starkare givare. Vilka kampanjer och aktiviteter har lyckats bäst för att samla in så mycket som möjligt? Finns det tid över vill jag även höra om digitaliseringen kommer att utvecklas i samma takt eller om det mänskliga mötet blir det nya heta.”

Janna Hellerup Ulvselius, generalsekreterare, En frisk generation

”Jag skulle fråga vilken enskild fråga som kommer att skapa störst engagemang hos människor i framtiden. Vilken fråga som engagerar framtidens gåvogivare, unga och gamla, som får dem att vilja vara med och bidra till en positiv samhällsutveckling. Genom att ställa den frågan så borde vi få svar på vilka utmaningar som kommer att finnas i samhället framåt så att vi kan bygga en strategi på att finnas där vi behövs som mest. Genom att vara förberedd på de utmaningar som kommer så kan vi främja den utveckling som behövs i organisationen, planera våra insatser och se till att vara rustade för framtiden, så att vi kan fortsätta göra nytta tillsammans.”

 

Text: Ellinor Prawitz