Insamlingsbedrägeri efter skolskjutning i Örebro visar vikten av tryggt givande
februari 26, 2025
Den ofattbara skolskjutningen på Campus Risbergska i Örebro är en händelse som skakat hela Sverige. Tragiskt nog utnyttjade bedragare snabbt situationen för att lura människor på pengar genom en falsk insamling av gåvor. Detta visar än en gång hur lätt människors önskan att hjälpa till kan utnyttjas av oseriösa aktörer och hur viktigt det är att öka kunskapen om tryggt givande.
Bedrägerier som detta skadar förtroendet för insamlingsverksamhet och riskerar att påverka viljan att ge. Samtidigt drabbas också seriösa organisationer när oärliga aktörer manipulerar människors vilja att hjälpa. Den falska kampanjen i Örebro visar att det är viktigt att lyfta fram de organisationer som bedriver seriös insamling av gåvor och står för ett tryggt givande men också stötta allmänheten att se signalerna på bedrägliga kampanjer.
– Det är oerhört upprörande att någon utnyttjar en sådan här förfärlig händelse för att lura människor att ge gåvor. Det är så enkelt idag att nå ut brett genom sociala medier och det går snabbt att betala, så därför är det viktigare än någonsin att allmänheten är uppmärksamma på vikten av att ge till etablerade och seriösa organisationer, säger Charlotte Rydh, generalsekreterare, Giva Sverige.
Att ge gåvor är ett sätt att bidra till verksamheter som gör vårt samhälle bättre. Det är en form av engagemang som verkligen gör skillnad. Men för att givandet ska vara tryggt måste organisationerna ha tydliga riktlinjer och mekanismer för uppföljning och kontroll. Här kommer därför fem frågor som du kan ställa dig själv innan du väljer att ge till en organisation, som stöd för att säkerställa ett tryggt givande.
Fem frågor att ställa dig innan du ger
- Finns det namn och kontaktuppgifter till de som står bakom kampanjen eller organisationen?
Vilka som är ansvariga ska anges tydligt och det ska alltid finnas mail eller telefon där organisationen eller företrädare kan nås.
- Finns det information om hur pengarna används?
Organisationer som samlar in pengar ska kunna förklara till vad och hur pengarna används. - Har organisationen sin årsredovisning tillgänglig på sin webb?
Alla seriösa organisationer ska ha en ekonomisk redovisning lätt tillgänglig för dig som givare. - Använder organisationen sig av välkända betalningslösningar?
Om pengarna skickas till ett privat konto ska du inte ge din gåva. - Startades insamlingskampanjen eller organisationen direkt efter en katastrof?
Då bör du kolla extra noga och försäkra dig om att det är en seriös verksamhet.
Vill du vara riktigt säker kan du också kolla att organisationen är registrerad, till exempel på allabolag.se.
Giva Sveriges Kvalitetskod och Tryggt givande
Förtroende och tillit är grunden för att människor ska vilja skänka pengar. Därför måste alla medlemmar i Giva Sverige följa Kvalitetskoden, som ställer höga krav på ordning och reda, insamling av gåvor och ekonomi. Genom att uppfylla dessa krav får de också rätt till märkningen Tryggt givande, vilket visar att de arbetar transparent och ansvarsfullt – så att givare kan känna sig trygga.
Märkningen Tryggt givande säkerställer att organisationen:
– Har tydlig och öppen styrning
– Har system för att förhindra fusk och upptäcka fel
– Redovisar öppet hur pengarna används
– Ser över och berättar om effekterna av sitt arbete