Civilsamhällets ledare ser mindre ljust på framtiden visar ny rapport

En ökande pessimism bland ledare i civilsamhället, där många påverkas kraftigt av förändrade behov hos sina målgrupper och instabilitet i resurs- och finansieringsflöden. Sex av tio tror på en minskning av offentliga medel och mer än en tredjedel ser en risk för varsel under det kommande året. Det visar resultatet av en undersökning bland ledare i civilsamhället som genomförs av Giva Sverige i samarbete med PwC. Många ledare hoppas på samarbete med företag och ökat stöd från allmänheten som vägen framåt för att öka intäkterna, eftersom tilltron till ökade medel från offentlig sektor är låg.

Undersökningen genomfördes för första gången för tio år sedan och har sedan dess regelbundet kartlagt civilsamhällets ledares syn på framtiden. Årets undersökning visar ett fortsatt skifte mot en mer pessimistisk ledargrupp, även om en majoritet fortfarande ser positivt på den egna organisationens framtid. Det är fler som oroar sig för den egna finansieringen och ett minskande ideellt engagemang än tidigare, och fler tror på en minskande ideell sektor de kommande tre till fem åren. Organisationer med inriktning mot service* ser i större utsträckning positivt på sektorns omfattning än organisationer som inriktar sig mot röst och gemenskap. De med inriktning mot röst uppger också en högre risk för varsel än andra organisationer under det kommande året. Totalt sett uppger mer än var tredje organisation att det finns en risk för varsel inom den egna organisationen.

– Det är tydligt att civilsamhället står inför en turbulent tid där ekonomiska osäkerheter och ett minskande ideellt engagemang sätter press på organisationerna. Trots utmaningarna finns en kraft och vilja att utforska andra finansieringskällor, något som är avgörande för att upprätthålla ett starkt och livskraftigt civilsamhälle, säger Charlotte Rydh, generalsekreterare för Giva Sverige.

Ledare inom civilsamhället uppger både på kort och lång sikt att de ekonomiska förutsättningarna är något som måste prioriteras. Mer än 8 av 10 organisationer uppger att få tillgång till tillräckliga finansiella resurser är mycket eller extremt viktigt att prioritera under det närmaste året.

Rapporten visar att trots det politiska fokuset på att bekämpa organiserad brottslighet och ökade krav på granskning och kontroll av ideella organisationer, är hanteringen av risker kopplade till att kriminella aktörer vill utnyttja organisationers verksamhet den fråga som prioriteras lägst av ledarna.

–  Trots samhällets fokus på att bekämpa organiserad brottslighet och  ökade krav på granskning, är riskhantering mot kriminellt utnyttjande den minst prioriterade frågan för civilsamhällets ledare. Det kan finnas ett glapp mellan externa förväntningar och den egna riskuppfattningen, vilket kan påverka förtroendet om det inte hanteras, säger Jens Persson, branschansvarig för ideell sektor inom PwC.

En ökning av gåvor, bidrag och samarbeten med företag har varit en förhoppning länge för civilsamhällets ledare, och undersökningen visar att ledarna upplever att de egna organisationerna blir bättre och bättre på att skapa värde för företag i de samarbeten som redan sker. Att öka intäkterna från företag och allmänhet är en nödvändighet, då endast 8 procent av de svarande tror att intäkterna från offentlig sektor kommer att öka framöver. Civilsamhällets ledare uppger att företag främst vill stärka det egna varumärket genom samarbetet, samt att få chansen att vara med och bidra till en positiv samhällsutveckling.

Till rapporten!

*Röst: Politik, intresse, advocacy
Service: Vård, skola, omsorg
Gemenskap: Fritid, religion, kultur
Källa: Filip Wijkström, Stockholm Center for Civil Society Studies