Bröstcancerförbundet, Civil Rights Defenders eller Naturarvet kan bli Årets organisation 2022

I stor konkurrens med många inspirerande bidrag har juryn nu utsett 15 finalister till utmärkelsen Stenbeckpriset, Sveriges enda pris för insatser inom insamling av gåvor, företagssamarbeten och givande. Det har varit en bitvis utmanande uppgift för juryn då årets bidrag återigen har hållit hög kvalitet och visat både på kreativitet, ökad kännedom och ökade intäkter.

Efter ett år med krig i vårt närområde, ekonomisk press på hushållen och en ny politisk agenda har civilsamhällets organisationer återigen ställts inför stora utmaningar att möta en bredd av behov både i Sverige och utomlands. Det är också ett år då näringslivet har mobiliserat engagemang och ekonomiska insatser på helt nya nivåer i samverkan med civilsamhället.

Det har ju varit ett väldigt speciellt år: valår och krig i Europa. För många organisationer har det inneburit snabba omställningar, svåra prioriteringar och ännu längre dagar; fantastiska insatser som förtjänar att hyllas. Samtidigt har de organisationer som finns till i andra syften – att hjälpa alla dem som behöver stöd här hemma, långt borta från krigets skyttegravar – fortsatt sitt oförtröttliga arbete, ofta i medieskugga. Kanske är det så att behovet av engagerade, kloka, och inspirerande förebilder var större 2022 än på många, många år, och det gör alla organisationer som nominerats i Stenbeckspriset i år till hjältar i juryns bok, säger Axel Barvaeus, Program Director, Berghs School of Communication

Stenbeckspriset (fd Årets insamlare) delades ut första gången 1994 och är den enda utmärkelsen i sitt slag i Sverige. Priset delas ut i fem kategorier för att uppmärksamma och belöna det viktiga arbete som utförs inom insamling av gåvor, företagssamarbeten och givande. Utmärkelsen instiftades och delas ut av branschorganisationen Giva Sverige för att främja innovation och professionalism som stärker engagemang och intäkter för civilsamhällets organisationer. De 15 finalisterna har chansen att ta hem priset i sin kategori och vinnarna utses den 15 mars under middagen på Insamlingsforum på Sergel Hub i Stockholm.

För mig är det jätteroligt och lärorikt personligen att få se vad ideella organisationer har på gång och vad det görs för innovativa grejer. Det är som att man får sitta på första parkett och ta del av en massa spännande saker, särskilt för mig som är en ”föreningsnörd”, säger Silvia Kakembo, byråchef på Arena Idé

Har du ännu inte säkrat din plats på Insamlingsforum 2023? Sista anmälningsdag är 27 februari – boka din plats här!

Finalister i STenbeckspriset 2022 per kategori:

Organisation
Bröstcancerförbundet
Civil Rights Defenders
Naturarvet

Företagssamarbete
Maskrosbarn och Espresso house
Prostatacancerförbundet och Pressbyrån
War Child och IBM

Kampanj
Maskrosbarn för En bukett som aldrig vissnar
Naturskyddsföreningen för Miljödepartementet – älskad, saknad, aldrig glömd
Talita för Offerkoftan

Kollega
Billy Ydefjäll på Hjärtebarnsfonden
Karin Ursing Rask på Majblomman
Lilith Emelie Norén på Naturskyddsföreningen

Givare
Emma Augustsson för Hjärtebarnsfonden
Mikael Bolyos med familj för Stockholms Stadsmission
Roger Akelius Foundation för Unicef/Sverige för UNHCR

Juryn för Stenbeckspriset 2022
Axel Barvaeus, Program Director, Berghs School of Communication
Aygül Kabaca, COO, Make Equal
Caroline Thunved, VD & generalsekreterare, Sveriges Kommunikatörer
Charlotte Rydh, Generalsekreterare, Giva Sverige
Erik Johansson, Insamlingschef, Sverige för UNHCR
Helena Westin, Ordförande, KOMM!
Michel Brygiewicz, Marknadschef, Barncancerfonden
Louise König, VD, The New Division
Silvia Kakembo, Byråchef, Arena Opinion