En utmanade överläggning väntar juryn för Stenbeckspriset 2023

Snart är det dags för jury av Stenbeckspriset (f.d. Årets insamlare) att ses för att tillsammans bedöma de bästa insatserna inom insamling av gåvor, företagssamarbeten och givande och utse vinnarna av Stenbeckspriset 2023. Med en ny kategori väntas processen bli mer utmanande än vanligt men juryn har höga förväntningar.

Med bred kompetens inom kommunikation, marknadsföring, insamling och inkludering och med erfarenhet från näringsliv, offentlig sektor och civilsamhället är det en välrenommerad jury som tagit sig an uppdraget att utse Stenbeckspriset i fem kategorier. I år utses även vinnaren i en helt ny kategori ”Årets nytänk”, en kategori som juryn tagit fram för att uppmuntra kreativitet, mod och nya idéer. Dessutom har kategorin ”Årets givare” utvecklats och där finns nu chans för två vinnare för ”givarengagemang” respektive ”filantrop/stiftelse”.

– Eftersom den nya kategorin ”Årets nytänk” saknar en referenspunkt för de som väljer att skicka in, räknar vi med en stor spännvidd bland de inskickade nomineringarna. Att ställa en tekniskt avancerad AI-kampanj mot ett internt, organisatoriskt förändringsprojekt blir förstås inte helt enkelt, men det är vi fullt förberedda på. Nytänkande är ju subjektivt, så om någon är osäker på om den borde tävla är vår uppmaning denna: testa!, säger jurymedlemmen Axel Barvaeus, Program Director, Berghs School of Communication.

Stenbeckspriset (fd Årets insamlare) har delats ut sedan 1994 och är idag ett unikt pris för insatser inom insamling av gåvor, företagssamarbeten och givande i Sverige. Utmärkelsen ska bidra till innovation och professionalism som stärker engagemang och intäkter för civilsamhällets organisationer men också uppmärksamma det betydelsefulla arbete som görs både av anställda och volontärer. Mer information om Stenbeckspriset hittar du här!

Med uppdelningen av Årets givare hoppas jag att vi tydligare kan lyfta fram olika sätt som enskilda personer kan motivera till givande och vara förebilder. Givarengagemang handlar om den enskilda medlemmen, givaren eller volontären som ger lite själv men framför allt motiverar andra att ge genom sitt engagemang, medan vi genom kategorin filantrop också vill uppmärksamma de som själva ger en större gåvor och deras roll som förebilder, säger Charlotte Rydh, generalsekreterare Giva Sverige och ordförande för juryn.

Juryn för Stenbeckspriset 2023
Anna Magnard, Insamlingschef, Civil Rights Defenders
Axel Barvaeus, Program Director, Berghs School of Communication
Aygül Kabaca, VD, Make Equal
Caroline Thunved, VD & generalsekreterare, Sveriges Kommunikatörer
Charlotte Rydh, Generalsekreterare, Giva Sverige
Helena Westin, Ordförande, Reklamombudsmannen
Louise König, VD, The New Division
Mikael Färsjö, Insamlingschef, Hjärnfonden
Silvia Kakembo, Byråchef, Arena Opinion

Kriterierna som juryn bedömer är bland annat kreativ höjd, innovation och resultat i relation till mål och insats. Om det är en stor eller liten organisationen spelar däremot inte någon roll för möjligheten att nå en finalplats, och det är insatser under 2023 som bedöms. Nomineringsperioden för Stenbeckspriset är öppen fram till 2 februari och vinnarna utses den 21 mars på Insamlingsforum, Nordens största konferens för givande och engagemang.

Tävlingskategorier 2023
Organisation
Kampanj
Företagssamarbete
Givare (givarengagemang eller filantrop/stiftelse)
Nytänkande

Nominera dig själv, er organisation, kampanj eller någon som inspirerat dig? Alla nomineringsformulären finns här.