Civilsamhället ställer om – för att bidra även i coronatider

Coronavirusets effekter slår hårt även mot civilsamhället, och för många organisationer drabbas såväl insamling av gåvor som de målgrupper som organisationerna är till för. Men nu ser vi exempel på hur civilsamhället ställer om och visar prov på såväl kreativitet som anpassningsförmåga.

Har du fler exempel? Maila ditt tips till amelie@givasverige.se. Listan uppdateras löpande.

ECPAT Sverige startar en stödlinje, via telefon 020-112 100 eller ecpat.se/stodlinje för barn och unga utsätts för sexuella övergrepp och exploatering, både på nätet och i hemmet. Att stödlinjen startas just nu beror på att organisationen ser ett mer akut behov att kunna hjälpa barn och unga som en följd av coronaviruset. När barn är hemma mer tillbringar de mer tid på nätet och de kan vara utsatta för högre risk att luras eller hotas.

Human Rights Watch Sverige sänder live på Facebook med anledning av COVID-19. I tider av kris är det viktigt att främja, respektera och upprätthålla mänskliga rättigheter. Begränsningar måste vara nödvändiga, proportionerliga och icke-diskriminerande. HRWs första FB-live diskuterar frågan ”Hur påverkar olika regeringars svar på COVID-19 yttrandefriheten, den fria rörligheten, personer som är frihetsberövade, barns rätt till utbildning och diskriminering?”
För barn och kvinnor som inte är trygga i hemmet riskerar en tid med mer hemmavaro att bli särskilt svår. Den andra FB-live diskuterar hur samhällets svar på COVID-19 påverkar situationen för barn och kvinnor.  

Bröstcancerförbundet tar fram en ”blixtkampanj” för att öka medvetenheten om vikten av självundersökning av brösten nu när den allmänna mammografiscreeningen pausas i och med coronaspridningen. Via appen Klämdagen ges instruktioner om självundersökning och påminnelse direkt i mobilen. Appen finns på arabiska, engelska, persiska, somaliska, svenska och turkiska.

Hela Människans 63 lokala verksamheter kraftsamlar för att i möjligaste mån hålla öppen sin verksamhet som ofta är riktad mot människor i hemlöshet eller andra utsatta livssituationer. På flera håll har man på ett kreativt sätt kunna hålla öppet trots trånga lokaler som inte är anpassade för en pandemi. Flera av verksamheterna har servering utomhus eller delar ut matlådor/matkassar. På sina håll har besöksantalet fördubblats under Covid-19, vad detta beror på vet man inte säkert, men många besökare vittnar om att de har ett extra behov av gemenskap under tid av kris.
Läs mer här

IOGT-NTO-rörelsens fyra förbund ställer om sina verksamheter för att kunna fånga upp alla de som behöver stöd i tider av isolering och kris. När samhället stänger ner, stress och oro över ekonomin ökar och fler människor tillbringar mer tid hemma, då ökar också konsumtionen av alkohol och andra droger – och med det även våldet i hemmen. Barn och ungdomsförbunden, Junis, UNF och NSF flyttar ut delar av sina verksamheter utomhus, skapar fler digitala träffar och satsar på mindre barngrupper i större lokaler. Vuxenförbundet IOGT-NTO startar Facebooksidan Nyktra Tillsammans – öppen för alla – för att uppmuntra och inspirera till fler livemöten och livesändningar, sprida goda exempel och starta nya initiativ.

Känner du dig orolig på grund av det nya Coronaviruset? Krisen påverkar såväl allas vår vardag som samhällsutvecklingen, och det är lätt att känna rädsla och oro. Hjärnfonden tipsar vi om vad du kan göra för att ta hand om dig själv och andra.
Läs tipsen här

Bris, Mind och Svenska kyrkan utökar nu öppettiderna för sina stödlinjer och blixtutbildar volontärer. Trycket ökar på landets stödlinjer när oroliga i alla åldrar söker stöd i coronakrisen.
Läs mer här

Skåne Stadsmission ställer om verksamheten för att kunna ha öppet för de mest utsatta. Organisationen har även fått hjälp från andra aktörer – en symbol för hur samhället går samman när det behövs.
Läs mer här

Raoul Wallenberg Academy (RWA) har beslutat att erbjuda sin expertis gratis och digitalt. Det är viktigt att fortsätta arbeta med värdegrundsfrågor i dessa tider – även i digitala klassrum. RWA har tagit fram ett kit till lärare med skolmaterial att dels använda direkt i det digitala klassrummet och dels för att stötta lärarna och pedagogerna direkt. Raoul Wallenberg Academy kommer att erbjuda lärare gratis digitala workshops så länge som distansundervisning för gymnasiet gäller.
Kitet finns att hämta här

Min Stora Dag har som många andra fått pausa en stor del av ordinarie verksamhet för att skydda sin infektionskänsliga målgrupp; barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser. Nu ställer de om verksamheten och söker samarbeten som gör att barnen kan aktivera sig hemma. Ett exempel är Storytel om nyligen hjälpte Min Stora Dag med 3000 gratisabonnemang till landets sjukhus och ett antal BUP- och Hab-enheter.
Läs mer här

Stockholms Stadsmission ställer om sin verksamhet och mobiliserar resurser för att så långt det går fortsatt kunna ta emot deltagare i sina verksamheter. Man planerar även att i den mån det går hjälpa till med hemkörning av matkassar till sina äldre deltagare som i det nuvarande läget bör hålla sig hemma.
Läs mer här

Friluftsfrämjandets populära figur Skogsmulle påminner om att naturen fortfarande håller öppet som vanligt. För att inspirera fler att gå ut startas Skogsmulle 30 Day Challenge – varje dag i 30 dagar ger Skogsmulle en ny utmaning på Instagram att göra i naturen.
Läs mer här

Rädda Barnen har tagit fram tips på för hur man som förälder kan prata med barn om coronaviruset, och ger råd om hur man upprätthåller vardagsrutiner med barn som är hemma från förskolan eller skolan.
Läs mer här

Kompis Sverige startar Språkkompis Online. Just nu är det svårt att få till möten mellan människor i det ”verkliga” livet. Samtidigt kommer vårt behov av att ha kontakt med andra att öka i takt med att vi inte kan ses som vanligt. Med Språkkompis Online får du som är ny i Sverige någon att prata svenska med och du som är etablerad i Sverige får hjälpa någon som är ny att öva svenska – samtidigt får ni båda kontakt med någon ni kanske inte annars hade träffat.
Läs mer här

Svenska Röda Korsets 27 000 volontärer ger av sin tid för att hjälpa andra. Några exempel är stora insatser för att riskgrupper ska klara av vardagen. Röda Korsets sjukhusvärdar finns närvarande på sjukhus från norr till söder som medmänskligt stöd och praktisk hjälp för de som behöver. Röda Korsets Ungdomsförbund möter barns och ungdomars oro på sin chatt ”Jourhavande kompis” samt ger gratis digital läxhjälp till alla som behöver. Röda Korset stödjer också Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, med krisstöd.
Läs mer här

Teach for Sweden arbetar för att alla barn ska kunna välja sin egen framtid genom ledarskap. Covid-19 innebär stora förändringar och utmaningar för hela landet. Inför ett eventuellt beslut om att stänga grundskolorna i landet vill Teach for Sweden fortsätta kämpa för att alla barn ska ha möjlighet att nå sina mål. Nu erbjuds from den 18 mars en online-utbildning i hur distansutbildning kan genomföras. Utbildningen är öppen för samtliga lärare och gratis.
Läs mer här

Stiftelsen Läxhjälpen ger elever digitalt stöd under coronakrisen. Läxhjälpsprogrammet stöttar elever som riskerar att inte klara grundskolan med att uppnå gymnasiebehörighet. “Vi ser redan nu ett ökat behov av att tidigarelägga digitaliseringen av läxhjälpsprogrammet då skolor helt eller delvis begränsar sin verksamhet. Som alltid vid kriser riskerar de grupper som redan är utsatta att halka ännu längre efter och vi ser det som en del av vårt uppdrag att göra allt vi kan för att säkerställa att elever med störst behov får det stöd de behöver”, säger Henrik Szabo, generalsekreterare Stiftelsen Läxhjälpen

Andra goda nyheter om samhällsengagemang i coronatider

ABF startar mötesakut för ideella föreningar

Massiva stödet till Skansen – fick in 3 miljoner i helgen

Piteå IF fick 30 000 – av annan förening

Kemister på Stockholms universitet tillverkar handsprit till vården

Hemköp introducerar ”seniortimmen” för riskgrupper

Zlatan samlar in pengar mot corona

IKEA skänker 50 000 munskydd till sjukhus

Dryckesföretaget Absolut vill leverera sprit för tillverkning av handsprit

Norrsken satsar tiotals miljoner mot coronavirusets effekter

Norrsken och Dagens Industri lanserar Action Against Corona 

Privatpersoner över hela landet hjälper utsatta att handla

Många vill engagera sig och hjälpa Karolinska Universitetssjukhuset – så kan du göra nytta