Starkare tillsammans genom självreglerad kvalitetssäkring

På Giva Sveriges heldag om Kvalitetskoden samlades medlemmar och andra intressenter för att lära sig mer om och stärka arbetet med etisk, transparent och professionell styrning inom civilsamhället. Genom att följa Kvalitetskoden säkerställer våra medlemmar att de har de rätta verktygen för etisk insamling av gåvor, intern kontroll och styrning, ekonomisk redovisning och effektrapportering – allt som behövs för att få märkningen Tryggt givande.

På en dag fylld med inspirerande föreläsningar och panelsamtal fick deltagarna möjlighet att lära sig mer om Kvalitetskodens olika delar, nätverka och dra nytta av att vi är i en sektor som gärna delar med sig av både framgångsrecept och misstag. Deltagarna gick hem med nya insikter och verktyg, och några av de viktigaste lärdomarna från dagen var:

  • Bara för att en resa för att integrera effekt i hela verksamheten börjar guppigt betyder det inte att den inte kan ge resultat.
  • Vi behöver vara tydliga med att kostnaderna för våra ändamål och verksamheter också ökar, och därför kan automatiska höjningar av regelbundna gåvor vara en metod för stabil finansiering över tid.
  • Sunt förnuft är sällan den bästa måttstocken för rätt och fel.

Giva Sverige vill göra det enkelt för medlemmar och andra intressenter att göra rätt. Därför anordnar vi, utöver Kvalitetskodsdagen, frågestunder inför rapportering, erbjuder Kvalitetskodscoaching för nya medlemmar och har nyligen lanserat en checklista för bidragsgivning till ideella organisationer. För att underlätta för medlemsorganisationer att följa Kvalitetskoden har vi även tagit fram vägledningar och stödjande dokument för exempelvis riskhantering, uppförandekod och etisk bildanvändning.

Gåvogivande och företagssamarbeten förutsätter förtroende från allmänhet, beslutsfattare och näringsliv. Giva Sveriges medlemmar har därför ett stort intresse för att verka för god etik och transparent styrning i ideella organisationer, och det uppnås bäst genom att civilsamhället och olika intressenter gemensamt utformar och beslutar om regler och vad som är god sed – så kallad självreglering. För att stärka och modernisera Kvalitetskoden har Giva Sverige tillsatt Kommittén för kvalitetssäkring av ideella organisationer. Genom att samarbeta med Redovisningsrådet och Expertgruppen för intern kontroll och styrning, utvecklar kommittén förslag till uppdateringar och förbättringar av riktlinjer för årsredovisning, revisorsgranskning samt intern kontroll och styrning. Kommittén stödjer också utvecklingen av tydlig och öppen rapportering och säkerställer att civilsamhällets intressenter samt näringslivet och myndigheter har möjlighet att påverka utformningen av Kvalitetskoden.

Vill du veta mer eller fördjupa dig ytterligare i Kvalitetskoden?

Kom på Civilsamhällets Finansforum den 3 oktober, en mötesplats för diskussion om finansiering, styrning och ledning i civilsamhället för politiker, beslutsfattare och chefer! Du får lyssna på kunniga talare och diskutera högaktuella frågor som påverkar finansieringen av ideella organisationer. I år med särskilt fokus på framtidens finansiering av civilsamhället och konsekvenser av penningtvättsregelverket för ideella organisationer.

Läs mer om Civilsamhällets Finansforum och anmäl dig här!

Anmäl dig till Redovisnings- och skattedagen 16 oktober, en fullspäckad dag som behandlar både detaljerade och övergripande ekonomiska frågor med avstamp i Giva Sveriges Styrande riktlinjer för årsredovisning!

LÄS MER OM redovisnings- och skatteDAGEN OCH ANMÄL DIG HÄR!

Har du frågor om Kvalitetskoden eller Giva Sveriges organisation för kvalitetssäkring? Kontakta Elsa Ericsson, projektledare Kvalitetskoden, på elsa@givasverige.se.