Helt hypotetiskt: Du får åka tillbaka i tiden, vad ändrar du på?

Helt hypotetiskt. Swish eller Klarna som enda betalsätt för all framtid, vilken väljer du? Du får åka tillbaka i tiden och ändra en sak som påverkar din organisation, vad? Under den här vinjetten i Patos lyfter vi nya tankar och idéer genom att låta olika personer svara på en helt hypotetisk fråga. Formatet är kort och snabbt och som man frågar får man svar – alltså helt hypotetiskt.

Elon Musk har uppfunnit en tidsmaskin och några få utvalda personer får möjligheten att resa tillbaka i historien och ändra en sak. Du är en av de utsedda – vad ändrar du på?

Henrik Szabo, Generalsekreterare på Läxhjälpen

–  Oj, vilket drömscenario! Det finns en mängd världsomvälvande händelser som man skulle vilja ändra. Jag väljer något som på olika sätt berör oss alla idag. Jag åker tillbaka till 90-talet och ser till att man genomför en långsiktig och blocköverskridande överenskommelse för den svenska skolan. En överenskommelse där man utgår från forskning och alltid sätter barnets bästa i första rummet. För mig är det frustrerande att man kan åstadkomma överenskommelser om försvars- och energipolitik, men när det gäller barn, som får en enda chans till en kvalitativ skolgång, så lyckas man inte. Det är oacceptabelt att fler än 150 000 elever gått ut skolan utan behörighet till gymnasiet bara under de senaste 10 åren. Kunskap och god utbildning är fundamentet för nästan allt som påverkar oss som människor, men jag är också övertygad om att vi skulle undvika många av våra största samhällsproblem idag om fler klarar skolan.

Henrik Szabo

 

Magnus Jägerskog, Generalsekreterare på BRIS

– Om jag fick nyttja Elons maskin skulle jag först kolla in dinosaurierna, det skulle mina barn gilla. Sen skulle jag fråga om Greta ville följa med och åka tillbaka till 1968 för att inleda en global climate strike. Politiker är inte de snabbaste att ta modiga beslut för att bygga ett bättre samhälle, utan det känns ofta som att de leker influencers (och vill ta selfies med Greta istället för att lyssna på rörelsen). Om 68-generationen hade tagit frågan om klimatet till sig skulle de ha drivit denna fråga på ett sätt som de tyvärr inte gjort. Idag är klimatet den fråga som flest barn och unga oroar sig för och anser är viktigast. Det hade varit bra om tidigare generationer gjort detsamma.

Magnus Jägerskog Fotograf: Fredrik Hjerling

 

Anna Nilsdotter, generealsekreterare på wateraid

– Jag skulle resa tillbaka till 1896 och se till att Svante Arrhenius studier om växthuseffekten fick världens politiker och industriledare att häpna och snabbt inse att de för att rädda mänskligheten behövde styra upp den industriella revolutionen, förbjuda fossila bränslen världen över och stödja den framväxande vatten- och vindkraften. Utvecklingen av bensinbilar stannade därefter av och elbilarna spred sig över världen. Eftersom elbilarna hade begränsad kapacitet insåg man dock snabbt att det var kollektiva transportmedel som hade störst potential och smarta transportsystem utformades i alla tätorter världen över. Den industriella revolutionen galopperade vidare mot en grön framtid utan katastrofala klimatförändringar i sikte.

Anna Nilsdotter


Text: Hanna Schönbeck