Trygga gåvor i Ukrainakrisen

Efter Rysslands invasion av Ukraina råder nu akuta behov av humanitära insatser och i Sverige har många organisationer startat särskilda insamlingar till stöd. Gensvaret har varit starkt med stort engagemang från både allmänheten och företag. Men i ett sådant här akut läge finns också risk för att oseriösa aktörer tar tillfället i akt och utnyttjar människors välvilja och solidaritet.

Som branschorganisation för Tryggt givande vill Giva Sverige uppmuntra allmänhet och företag att i första hand ge gåvor och stöd till etablerade organisationer som har kapacitet och förmåga att agera i och omkring Ukraina.

– Det har generellt sett inte varit ett stort problem med oseriösa insamlingar i samband med olika katastrofer, men vi vill uppmuntra till försiktighet och att titta noga på vem som är avsändare för en insamling. Våra medlemmar har också en märkning, Tryggt givande, som kan vara till stöd, säger Charlotte Rydh generalsekreterare på Giva Sverige.

Märkningen Tryggt givande ges till medlemsorganisationer i Giva Sverige som bekräftelse på att de följer Giva Sveriges Kvalitetskod. Genom att ge till en organisation som har märkningen Tryggt givande försäkrar du dig om att den organisation du ger gåvan till förvaltar den på bästa sätt. Alltifrån att de ber om gåvan på ett bra sätt, har ordning och reda på sin ekonomi och styrning, och använder pengar till de ändamål som de arbetar för, och framför allt, utvärderar verksamheten för att veta om det blir den nytta som är tänkt. Det är en förutsättning för att du ska känna dig trygg att din insats som givare gör nytta.

Att följa och rapportera på Kvalitetskoden är ett krav för att erhålla ordinarie medlemskap i Giva Sverige.

– Om du väljer att visa ditt engagemang via en gåva till ett privat initiativ eller till en organisation som inte har märkningen Tryggt givande, se till att undersöka avsändaren och på vilket sätt de redogör för sin verksamhet och hur de använder din gåva, säger Charlotte Rydh .

Att tänka på när du ger en gåva till en organisation som saknar märkningen Tryggt givande:

  • Är organisationen kvalitetssäkrad på annat sätt?
  • Har organisationen en hemsida och känns informationen trovärdig och korrekt?
  • Finns det en kontaktperson att nå för ytterligare information om insamling av medel och samarbeten och organisationens verksamhet?
  • Är organisationen öppen och transparent? Titta särskilt efter organisationens stadgar, årsredovisning, vilka som sitter i styrelsen och vad pengarna används till.
  • Kan du enkelt hitta information om organisationens verksamhet och tidigare resultat?

Här hittar du en lista över de organisationer som är aktiva i Ukraina. För alla våra medlemmar kan du klicka här.