Efter jordbävningen i Turkiet och Syrien råder nu akuta behov av humanitära insatser och i Sverige har många organisationer startat särskilda gåvoinsamlingar till stöd. Gensvaret och engagemanget är redan stort och många vill vara med och hjälpa till. I ett sådant här akut läge finns tyvärr också risk för att oseriösa aktörer tar tillfället i akt och utnyttjar människors välvilja och solidaritet.
Som branschorganisation för Tryggt givande vill Giva Sverige uppmuntra allmänhet och företag att i första hand ge gåvor och stöd till etablerade organisationer som har kapacitet och förmåga att agera i de drabbade områdena.
– Även om oseriösa insamlingar i samband med katastrofer generellt sett inte är ett stort problem vill vi uppmuntra till försiktighet och att titta noga på vem som är avsändare för en insamling. Våra medlemmar har också en märkning, Tryggt givande, som kan vara till stöd, säger Charlotte Rydh, generalsekreterare på Giva Sverige.
Märkningen Tryggt givande ges till medlemsorganisationer i Giva Sverige som bekräftelse på att de följer en gedigen Kvalitetskod som fokuserar på etik, öppenhet och ordning och reda. Om du ger till en organisation med märkningen Tryggt givande försäkrar du dig om att gåvan förvaltas på bästa sätt och används för det aktuella ändamålet. Det är en förutsättning för att du ska känna dig trygg att din insats som givare gör nytta.
– Om du väljer att ge en gåva till en privatperson eller till en organisation som inte har märkningen Tryggt givande, se till att undersöka avsändaren och på vilket sätt de redogör för sin verksamhet och hur de använder din gåva, säger Charlotte Rydh .
Att tänka på när du ger en gåva till en organisation som saknar märkningen Tryggt givande:
- Är organisationen kvalitetssäkrad på annat sätt?
- Har organisationen en hemsida och känns informationen trovärdig och korrekt?
- Finns det en kontaktperson att nå för ytterligare information om insamling av medel och samarbeten och organisationens verksamhet?
- Är organisationen öppen och transparent? Titta särskilt efter organisationens stadgar, årsredovisning, vilka som sitter i styrelsen och vad pengarna används till.
- Kan du enkelt hitta information om organisationens verksamhet och tidigare resultat?
Om du ger till en insamling som drivs av en privatperson bör du tänka på att:
- Ta reda på om personen finns i verkligheten och kan genomföra det som insamlingen av gåvor syftar till.
- Har personen/erna någon erfarenhet av den verksamhet/uppdrag/ändamål de ska genomföra?
- Går det att få information om att pengarna används på det sätt som uppges?
- Har de gjort insamlingar tidigare och kan visa på resultat från det?
- Finns det kontaktuppgifter till personen?
- Är det någon risk för att insamlingen används till kriminella aktiviteter i Sverige eller utomlands?
Vill du vara med och hjälpa till? Nedan hittar du länkar till medlemsorganisationer som gör insamlingar för jordbävningens offer:
Insamlingsstiftelsen Kurdiska Röda Solen
För en lista på alla våra medlemmar kan du klicka här.