Program 3 september

Med reservation för ändringar, vi arbetar för fullt med att se över programmet för att skapa en inspirerande, kunskapsintensiv och engagerande konferensdag

08:30-09:25 Insläpp och mingel – ta chansen att chatta med de andra deltagarna

09:30-10:25 Välkommen till Insamlingsforum Online 2020!

Sex månader med corona-pandemin – hur engagerar vi människor nu?

På kort sikt har corona-pandemin inneburit en viss nedgång i gåvogivande och med krav på fysisk distans har volontärinsatserna minskat även om intresset för att hjälpa till verkar öka. Men vad händer nu? En ökad arbetslöshet och stor osäkerhet om den framtida utvecklingen kommer att påverka både människors möjligheter att ge gåvor och engagera sig. Och kommer corona-pandemin skynda på den omvälvande samhällsutveckling som redan pågick med ökad digitalisering och andra former av engagemang? Charlotte Rydh, generalsekreterare Giva Sverige, inleder med den senaste statistiken och Thomas Frostberg, journalist, intervjuar och leder ett samtal om vad vi kan lära från andra kriser och vilka förändringar som ligger framför oss. Medverkande är bland andra:
Paula Guillet de Monthoux, generalsekreterare World Childhood Foundation & ordförande Giva Sverige
Hannah Kroksson, generalsekreterare på LSU
Ola Mattsson
, chef Growth Hub, Rädda Barnen
Per Westberg, chef Kommunikation och Insamling, Röda Korset

10:30-11:10 Välj bland fyra parallella seminarier:

11:15-11:55 Välj bland fyra parallella seminarier

12:00-12:20 Träffa utställarna

12:20-13:00 Lunchpaus

13:00-13:45 Prisutdelning Årets Insamlare

13:50-14:30 Välj bland fyra parallella seminarier

14:30-14:45 Fikapaus och mingel

14.45-15:25 Välj bland fyra parallella seminarier

15:30-16:15

Seminarium – en optimistisk trendspaning med göran adlén

Vi har hört frasen många gånger: ”Passa på att njuta – för det har aldrig gått så långsamt som nu”. Men stämmer verkligen det? – Nej, säger jag!  Efter att ha studerat trender och omvärld i tjugo år säger jag tvärtom, ja, att det går långsamt med utvecklingen, men trots det är vi ännu långsammare på att reagera och ännu långsammare på att agera. ”Retaildöden” kom inte över en natt, för detaljhandelsbranschen har haft tjugo år på sig att agera för att undvika det vi ser idag. Att det skulle komma en ”Greta-effekt” har vi faktiskt kunnat förutspå sedan 1992. Vi har haft tolv år på oss till att förbereda oss för nästa långkonjunktur. Hur kommer detta att på verka insamlingsorganisationerna.

En sak vet vi, nu måste vi bli snabbare. Vi måste agera direkt. Vi måste förbereda oss för framtiden. Vi måste bygga organisationer som liknar ”slajm”, d.v.s. snabbrörliga och formbara. Vi måste våga förutse framtiden utifrån det vi vet idag. Vi har ju tid! Mängder av tid. Dessutom vet vi massor om hur framtiden ska bli. Kan det bli bättre?  Det här är en föreläsning som kommer att förändra ditt sätt att tänka och du kommer aldrig mer säga att du har för lite tid att agera.